Igrači

3. Igrači

U trećem pravilu doznati ćemo više o igračima, zamjenskim igračima, postupku zamjene, vratarima, dodatnim osobama na terenu. Također, vidjeti ćemo kako će sudac postupiti ako je pogodak postignut kada je na terenu bilo previše igrača te kakvu ulogu imaju kapetani momčadi.

1. Broj igrača

Utakmicu igraju dvije momčadi.
Za svaku momčad na terenu može biti najviše 11 igrača, od kojih jedan mora biti vratar.

Utakmica ne može biti nastavljena ili započeta ako ima manje od 7 igrača na terenu.

2. Broj zamjenskih igrača

U službenim natjecanjima prvih momčadima u najvišem razredu i seniorskih A reprezentacija dozvoljeno je 3 zamjene, dok u ostalim utakmicama prema odredbama Fife, konfederacija ili nacionalnih saveza može biti do najviše 5 zamjena.
Propozicijama natjecanja određuje se koliko zamjenskih igrača može sjediti na klupi za zamjenske igrače, minimalno 3, a najviše 12.

Na ostalim utakmicama A reprezentacija može se koristiti najviše 6 zamjena igrača, a na ostalim utakmicama može se koristiti i više pod uvjetom da momčadi postignu dogovor o maksimalnom broju zamjena i da sudac bude obavješten o tome prije početka utakmice.

Ponovno sudjelovanje zamjenskih igrača je dozvoljeno samo u utakmicama mlađih kategorija, veterana, osobama s invaliditetom, te najnižim razinama nogometa.

3. Postupak zamjene

Prije početka utakmice sudac mora biti obavješten o imenima zamjenskih igrača

Procedura zamjene igrača je slijedeća:

  • sudac mora biti obavješten o zamjeni.
  • igrač koji će biti zamijenjen dobiva sučevo odobrenje da smije napustiti teren za igru, osim ako je već izvan njega.
  • igrač koji će biti zamijenjen nije obavezan napustiti igru na središnjoj crti i nema pravo više sudjelovati u igri, osim u slučaju dopuštenog povratka zamijenjenih igrača.
  • ako igrač koji treba biti zamijenjen odbije napustiti teren za igru, igra se nastavlja

Zamijenjeni igrač može ući u igru samo:

  • tijekom prekida igre
  • na središnjoj crti
  • nakon što je zamijenjeni igrač napustio teren
  • nakon što mu je sudac dao znak za ulazak

Zamjena je dovršena nakon što je zamjenski igrač ušao u igru. Igrač koji je izašao iz igre postaje zamijenjeni igrač, a zamjenski igrač postaje igrač i može izvesti bilo koji udarac za nastavak igre.

Zamjenski igrači i zamijenjeni igrači su pod ovlastima suca, bez obzira igraju li ili ne.

4. Zamjena vratara

Bilo koji igrač može se zamijeniti s vratarom ako je:

  • prekid igre
  • sudac obavješten o promjeni

5. Prekršaji kazne/sankcije

Ako imenovani zamjenski igrač započne utakmicu umjesto imenovanog igrača, a sudac nije izvješten o tome, navedeni zamjenski igrač može nastaviti utakmicu, neće biti smanjen broj dopuštenih zamjena ne poduzimaju se disciplinske mjere, a sudac izvještava nadležno tijelo.

Ako igrač zamjeni mjesto s vratarem bez odobrenja suca, sudac je dopustiti nastavak igre, a prilikom slijedećeg prekida igre opominje obojicu igrača, osim ako se promjena dogodila na poluvremenu (uključujući i produžetke) ili u periodu između kraja utakmice i početka produžetaka ili jedanaesteraca.

Pri bilo kojem drugom prekršaju ovog pravila igrači će se opomenuti, a igra se nastavlja neizravnim slobodnim udarcem s mjesta gdje je lopta bila u trenutku zaustavljanja igre.

6. Isključeni igrači i zamjenski igrači

Igrač koji je isključen prije predaje popisa igrača momčadi ne smije biti imenovan na popisu u bilo kojoj ulozi.

Ukoliko je igrač isključen nakon uvrštenja na popis igrača momčadi, a prije početka utakmice, može se zamijeniti imenovanim zamjenskim igračem, umjesto kojeg na popis zamjenskih igrača ne može doći neki drugi igrač, a broj dopuštenih zamjena tijekom utakmice se neće smanjiti.

Nakon početka utakmice isključeni igrač ili zamjenski igrač ne mogu se zamijeniti.

7. Dodatne osobe na terenu za igru

Sve osobe imenovane na popisu igrača, a koje nisu igrači ili zamjenski igrači nazivaju se službenim osobama.
Sve osobe koje nisu imenovane na popisu igrača smatraju se vanjskim čimbenikom.

Ako službena osoba, zamjenski igrač, zamijenjeni igrač, isključeni igrač ili vanjski čimbenik uđu na teren za igru sudac će zaustaviti igru samo ako postoji utjecaj na igru, u protivnom će ukloniti osobu u prekidu igre, te poduzeti odgovarajuće disciplinske mjere.

Ako je igra zaustavljena, a ometanje igre je počinila osoba navedena na popisu igrača (uključujući i isključenog igrača) igra se nastavlja izravnim slobodnim udarcem ili kazenenim udarcem, a u slučaju vanjskog čimbenika, igra se nastavlja neizravnim slobodnim udarcem.

Ukoliko se lopta kreće prema vratima, a ometanje ne sprječava obrambenog igrača da igra loptom, pogodak se priznaje ako lopta uđe u vrata (čak ako je postojao i kontakt s loptom), osim ako lopta uđe u suprnička vrata.

8. Igrač izvan terena za igru

Ako igrač koji mora dobiti sučevo odobrenje za ponovni ulazak na teren uđe bez sučevog odobrenja, sudac će zaustaviti igru (ne odmah, pod uvjetom da ne ometa igru  ili člana sudačkog tima – pustiti će prednost) i opomenuti igrača zbog ulaska na teren bez odobrenja, a igra će se nastaviti izravnim slobodnim udarcem s mjesta ometanja ili neizravnim slobodnim udarcem s mjesta gdje je bila lopta u trenutku zaustavljanja igre, ako nije bilo ometanja.

Igrač koji prelazi graničnu crtu u sklopu igračkog kretanja, ne čini prekršaj.

9. Pogodak postignut s dodatnom osobom na terenu za igru

Ako sudac nakon postignutog pogotka, a prije nastavka igre, shvati da je na terenu za igru u trenutku postignutog pogotka bila dodatna osoba sudac ne smije priznati pogodak ako je dodatna osoba bila igrač, zamjenski igrač, zamijenjeni igrač, isključeni igrač ili službena osoba iz momčadi koja je postigla pogodak, te se igra nastavlja izravnim slobodnim udarcem s mjesta na kojem se nalazila dodatna osoba.
Također, sudac neće priznati pogodak ako je u terenu bio vanjski čimbenik koji je utjecao na igru, osim ako se pogodak ne dogodi kao što je navedeno u točki 8. ovog pravila.

Sudac mora priznati pogodak ako je dodatna osoba bila igrač, zamjenski igrač, zamijenjeni igrač, isključeni igrač ili službena osoba iz momčadi koja je primila pogodak ili vanjski čimbenik koji nije utjecao na igru.

Ukoliko sudac shvati da je dodatna osoba bila u trenutku postizanja pogotka, a igra je nastavljena, pogodak ne može biti poništen.
Ako je dodatna osoba još uvijek na terenu, sudac će zaustaviti igru, pobrinuti se da dodatna osoba napusti teren za igru, te nastaviti igru spuštanjem lopte ili slobodnim udarcem prema potrebi.

Također, sudac mora izvijestiti nadležno tijelo o takvom događaju.

10. Kapetan momčadi

Kapetan momčadi nema poseban status ili privilegije, ali ima određeni stupanj odgovornosti za ponašanje svoje momčadi.