VAR snimka

Suradnja između glavnog suca, pomoćnog suca i VAR sudaca

Za objašnjenje suradnje između glavnog i pomoćnog suca te VAR sudaca poslužiti će nam događaj sa utakmice Hajduk – Gorica. Situaciju u kojoj je VAR imao glavnu ulogu možete pogledati ovdje.

Nakon što je igrač Hajduka poslao loptu u prostor, kao što vidimo niže na slici, jedan igrač Hajduka nalazi se u poziciji zaleđa.

Igrač koji se nalazio u poziciji zaleđa nije se upustio u borbu za loptu, već je to učinio igrač koji je označen crvenom crtom. Drugi pomoćni sudac nije pričekao razvoj akcije već je signalizirao zaleđe. Potrebno je pohvaliti iskusnog suca Bebeka koji je poštovao VAR protokol i bez obzira na sugestiju pomoćnog suca pustio nastavak akcije. Nakon postignutog pogotka prihvatio je sugestiju pomoćnog suca te dosudio zaleđe. Odmah je VAR sudac započeo sa provjerom koja je rezultirala promjenom odluke zbog jasne i očigledne pogreške.

Pročitajte više:
Što je VAR?
Uloga VAR-a

VAR protokol

Ova situacija je školski primjer kako sudački tim mora voditi utakmicu, izuzev 2. pomoćnog suca koji je pogriješio zato što je prerano signalizirao zaleđe. Pomoćni sudac trebao je ispratiti akciju do kraja i tek nakon njenog završetka signalizirati zaleđe. Ovako je omeo dio igrača Gorice koji su vidjevši signalizaciju pomoćnog suca prestali pratiti akciju Hajduka.

Kažnjivo i nekažnjivo zaleđe

Iako je igrač Hajduka, zbog kojeg je pomoćni sudac signalizirao zaleđe, zaista i bio zaleđu, ovdje se nije radilo o kažnjivom zaleđu. Igrač se prema pravilu 12 nalazi u kažnjivom zaleđu ako se uključi u aktivnu igru. Igrač se uključio u aktivnu igru ako:

  • dodirne loptu,
  • utječe na suparničkog igrača – tako da onemogućava suparničkog igrača da odigra loptu, ili se upusti u borbu za loptu, ili očiglednom kretnjom utječe  na sposobnost suparničkog igrača da odigra loptu
  • stječe prednost iz svog položaja – npr ukoliko se lopta odbila od vratnice i došla do igrača na drugom dijelu terena, a u trenutku udarca bio je u poziciji zaleđa

Detaljnije o zaleđu:
Zaleđe i prekršaj zaleđa
Prekršaj zaleđa unutar vlastite polovice terena za igru

Najnoviji Članci

Suci će uživo objavljivati VAR odluke?
Suci će uživo objavljivati VAR odluke?

IFAB je na svojim web stranicama objavio kako je u studenom 2023. godine u Londonu…

Pročitaj Više
Sudačka nadoknada vremena – kako se određuje?
Sudačka nadoknada vremena – kako se određuje?

Sudačka nadoknada vremena je dodatno vrijeme koje sudac dodaje na kraju svakog poluvremena kako bi…

Pročitaj Više
Suci na Svjetskom prvenstvu u Kataru
Suci na Svjetskom prvenstvu u Kataru

FIFA je odabrala koji će suci na Svjetskom prvenstvu u Kataru suditi ukupno 64 utakmice.…

Pročitaj Više