Zaleđe i prekršaj zaleđa (kažnjivo zaleđe)

Zaleđe i prekršaj zaleđa (kažnjivo zaleđe)

Zaleđe je jedno od najkompliciranijih nogometnih pravila. Navijačima je teško razumjeti što je uopće zaleđe, dok sucima zaleđe predstavlja problem jer često djelić sekunde ili nekoliko centimetara odlučuje je li igrač počinio prekršaj.

Kada se igrač nalazi u zaleđu?

Prije nego što krenemo s objašnjavati zaleđe, važno je razumjeti da nije svako zaleđe kažnjivo, odnosno nije prekršaj svaki puta kada se igrač nalazi u poziciji zaleđa.

Igrač se nalazi u zaleđu ukoliko se bilo koji dio njegovog tijela (izuzev ruku) nalazi na suparničkoj polovici terena, i bliže je od lopte i pretposljednjeg suparnika (ili dvojice pretposljednjih suparnika) poprečnoj crti suparničke momčadi.

Više na sudenje.net:
Pravilo 11: Zaleđe
Položaj zaleđa unutar vlastite polovice terena
Igranje rukom
VAR
Uloga VAR-a
Kviz o pravilima nogometa

Pretposljednji igrač

Vrlo je važno shvatiti što znači pretposljednji igrač ili dvojica pretposljednjih igrača. Posljednji igrač je onaj igrač koji se nalazi najbliže vlastitoj poprečnoj crti. Taj posljednji igrač nije bitan za zaleđe i bitno je naglasiti da to može, ali i ne mora biti vratar. Ukoliko igrač momčadi koja se brani stoji na samoj crti, a vratar nekoliko metara ispred njega, tada je vratar pretposljednji igrač. Ako između vratara i posljednjeg igrača stoji suparnički igrač, tada je on u poziciji zaleđa.

Zaleđe
Prekršaj zaleđa (kažnjivo zaleđe)

Ukoliko se napadač našao u nekoj od pozicija koje su do sada opisane, ne znači da je počinio prekršaj. Da bi igrač počinio prekršaj, mora aktivno sudjelovati u igri, što podrazumijeva da utječe na igru odigravanjem ili dodirivanjem lopte koju mu je dodao ili dodirnuo suigrač. To je najčešći oblik zaleđa. Dakle, kada se igrač nalazi bliže suparničkim vratima od pretposljednjeg igrača (ili više njih) i primi loptu koju mu je dodao suigrač, počinio je prekršaj.

Prekršaj se može učiniti i na način da igrač ne utječe na igru, ali utječe na suparničkog igrača. To može učiniti na način da obrambenog igrača onemogući da se upusti u borbu za loptu ili da dođe do lopte, ili da ometa suparniku vidno polje te zbog toga ne može pravovremeno reagirati prema lopti. Isto tako ukoliko napadač pokuša igrati loptom, odnosno upusti se u borbu za loptu te time omete suparnika, počinio je prekršaj.

Treći način da napadač počini prekršaj zaleđa je kada stječe prednost iz svog položaja. Za primjer uzeti ćemo situaciju da napadač uputi udarac prema vratima, lopta se odbije od suparničkog igrača, člana sudačkog tima, vratara ili vratnice do suigrača napadača koji se u trenutku upućivanja udarca nalazio u zaleđu, počinio je prekršaj zaleđa.

Nakon prekršaja zaleđa, igra se nastavlja neizravnim slobodnim udarcem s mjesta gdje se prekršaj dogodio, odnosno s mjesta gdje je igrač dodirnuo loptu ili se uključio u aktivnu igru.. Moguće je i dosuditi prekršaj zaleđa unutar vlastite polovice terena. O tome možete više čitati ovdje.

Izuzeci

Ipak, postoje i neki izuzeci. Prekršaja zaleđa nema ako igrač primi loptu izravno iz udarca s vrata, ubacivanja i udarca iz kuta.

Specifičnosti

Ukoliko se igrač nalazio u zaleđu i kreće se prema lopti, ali se nije uključio u aktivnu igru i bude zaustavljen prekršajem, sudac će sankcionirati taj prekršaj jer dogodio prije prekršaja zaleđa.

Ukoliko se igrač upusti u borbu za loptu ili igra loptom, a nakon toga bude srušen, sankcionirati će se prekršaj zaleđa.