Zaleđe i prekršaj zaleđa (kažnjivo zaleđe)

Zaleđe i prekršaj zaleđa (kažnjivo zaleđe)

U ovom članku objasniti ćemo što je kažnjivo zaleđe (prekršaj zaleđa). Zaleđe je jedno od najkompleksnijih nogometnih pravila. Navijačima ga je teško razumjeti, a sucima suditi jer često djelić sekunde ili nekoliko centimetara odlučuju je li igrač počinio prekršaj.

Kada se igrač nalazi u zaleđu?

Potrebno je naglasiti kako nije svako zaleđe kažnjivo, odnosno nije prekršaj svaki puta kada se igrač (napadač) nalazi u poziciji zaleđa.

Igrač momčadi koja napada se nalazi u zaleđu ukoliko se bilo koji dio njegovog tijela (izuzev ruku) nalazi:

 • na suparničkoj polovici terena,
 • bliže vratima od lopte i pretposljednjeg suparničkog igrača (ili dvojice pretposljednjih suparničkih igrača)

Više na sudenje.net:
Pravilo 11: Zaleđe
Položaj zaleđa unutar vlastite polovice terena
Igranje rukom
VAR
Uloga VAR-a
Kviz o pravilima nogometa

Pretposljednji igrač, dvojica pretposljednjih i posljednji igrač obrane

Za shvaćanje zaleđa potrebno je usvojiti što znače slijedeći pojmovi: napadač, obrambeni igrač, pretposljednji igrač, dvojica (ili više) pretposljednjih igrača i posljednji igrač.
Napadač je igrač momčadi koja ima posjed lopte i napada suparnička vrata.
Obrambeni igrač je igrač momčadi koja brani svoja vrata.
Posljednji igrač je obrambeni igrač koji se nalazi najbliže vlastitim vratima i nije bitan za zaleđe. To može biti vratar, ali ne mora.
Pretposljednji igrač je obrambeni igrač koji se nalazi najbliže posljednjem igraču. Ukoliko se dva ili više obrabenih igrača nalazi u zamišljenoj liniji paralelnoj sa gol-crtom, tada govorimo o dva ili više pretposljenjih igrača. Vratar može biti pretposljednji igrač ako se između njega i vratiju nalazi suigrač (posljednji igrač). Pretposljednji igrač je bitan za zaleđe.
Kada se napadač nalazi između pretposljednjeg igrača (ili više njih) i vratiju, nalazi se u poziciji zaleđa. Nalaziti se u ovoj poziciji ne znači nužno napraviti prekršaj.

Zaleđe

Prekršaj zaleđa (kažnjivo zaleđe)

Napdač je počinio prekršaj zaleđa kada se u trenutku upućivanja lopte nalazi u poziciji zaleđa i:

 • utječe na igru
 • utječe na suparničkog igrača
 • stječe prednost odigravanjem lopte ili ometanjem suparnika

Prekršaj zaleđa zbog utjecaja na igru

Ovo je najčešći oblik kažnjivog zaleđa. Svaki puta kada se napadač aktivno uključi u igru dodirivanjem lopte koju mu je dodao ili dodirnuo njegov suigrač biti će kažnjen prekršajem.

Prekršaj zaleđa zbog utjecaja na suparničkog igrača

Prekršaj je i kada igrač ne utječe na igru, ali utječe na suparničkog igrača. To može učiniti tako da:

 • onemogućava suparničkog igrača da odigra loptu ili bude u mogućnosti odigrati loptu, čak i jasnim ometanjem suparnikova vidnog polja
 • se napadač uključi u borbu za loptu
 • jasnim pokušajem da igra loptom u svojoj blizini kada jasno utječe na suparnika
 • očiglednom kretnjom koja utječe na sposobnost suparnika da igra loptom

Napadač koji se nalazi u poziciji zaleđa ne smije ometati suparničkog igrača u primanju i odigravanju lopte, bez obzira jel se upustio u borbu za loptu ili nije.

Više o tome možete pročitati ovdje.

Prekršaj zaleđa zbog stjecanja prednosti

Napadač stječe prednost iz svojeg položaja ako se nalazi u poziciji zaleđa u trenutku kada loptu odigra njegov suigrač i ona se do njega nekontrolirano odbije od suparničkog igrača (uključujući i namjernu obranu vratara), vratnice ili člana sudačkog tima.

Za dosuđivanje prekršaja zaleđa važna je pozicija u kojoj se napadač nalazio u trenutku kada je poslijednji puta njegov suigrač dotaknuo loptu. Pozicija napadača u trenutku kada je loptu dotaknuo suparnički igrač, vratnica i član sudačkog tima nije važna.

Nastavak igre

Nakon prekršaja zaleđa, igra se nastavlja neizravnim slobodnim udarcem s mjesta gdje se prekršaj dogodio, odnosno s mjesta gdje je igrač dodirnuo loptu ili se uključio u aktivnu igru. Moguće je i dosuditi prekršaj zaleđa unutar vlastite polovice terena. O tome možete više čitati ovdje.

Izuzeci

Prekršaja zaleđa nema ako igrač primi loptu izravno iz:

 • udarca s vrata,
 • ubacivanja
 • udarca iz kuta.

Specifičnosti

Ukoliko se igrač nalazio u zaleđu i kreće se prema lopti, ali se nije uključio u aktivnu igru i bude zaustavljen prekršajem, sudac će sankcionirati taj prekršaj jer dogodio prije prekršaja zaleđa.

Ukoliko se igrač upusti u borbu za loptu ili igra loptom, a nakon čega suparnički igrač napravi prekršaj, sankcionirati će se prekršaj zaleđa. Dakle, uvijek će se sankcionirati prekršaj koji se dogodio prvi.