Visestruka zamjena igrača

Hoće li pravilo 5 zamjena postati trajno?

2020. godinu pamtimo kao godinu koja je donijela dotad nezamislive promijene u svijetu. U travnju i svibnju nije odigrana niti jedna službena utakmica u Europi. Mirovala su sva nacionalna prvenstva, nisu igrane međunarodne utakmice. Odgođeno je europsko prvenstvo i olimpijske igre, a Pravila nogometne igre doživjela su važnu i dotad nezamislivu promjenu.
8. svibnja 2020., u vrijeme kada je svijet počeo izlaziti iz lockdowna-a, Međunarodni odbor nogometnih saveza (IFAB) objavio je kako dozvoljava 5 zamjena igrača na utakmicama najvišeg ranga. Pravilo je trebalo ostati na snazi do kraja prošle godine, ali je nekoliko puta produljeno.

Više o primjeni Pravila možete pročitati ovdje.

Napomena:
Od sezone 2022./2023. privremeno pravilo o 5 zamjena je postalo trajno. Više o tome možete pročitati ovdje.

Utjecaj pandemije bolesti COVID-19 na nogomet

Tijekom 2020. godine trenažni proces je prekinut u većini klubova te su igrači poslani kućama. Kada je postalo jasno kako neće biti moguće suzbiti bolest u kratkom vremenu, FIFA je donijela posebne COVID protokole koje su klubovi i igrači duži poštovati.

Bez obzira na protokol, zarazu igrača i širenje virusa unutar momčadi nije moguće u potpunosti spriječiti. U takvim situacijama veći broj igrača ne smije trenirati. Svaki prekid trenažnog procesa povećava vjerojatnost ozljeda, pogotovo kod igrača koji igraju mnogo utakmica tijekom sezone. Zbog toga je Međunarodni odbor dopustio nacionalnim savezima i kontinentalnim konfederacijama da propozicijama natjecanja povećaju broj zamjena s 3 na 5.

Pravilo 5 zamjena privremeno ili trajno?

Posljednjih se mjeseci među navijačima i novinarima vodi tiha rasprava hoće li pravilo 5 zamjena ostati trajno. Pobornici promjene smatraju kako igra dobiva na dinamici zbog većeg broja svježih igrača koji ulaze tijekom utakmice, dok se istovremeno ne povećava gubitak vremena. S druge strane, protivnici promjene smatraju kako ovo pravilo ide na ruku jačim momčadima koje imaju veću širinu u momčadi što omogućava drugačiju taktičku pripremu utakmice.

Međunarodni odbor u objašnjenju promjene nije dao jednoznačan odgovor hoće li Pravilo 5 zamjena ostati trajno. U prilog tezi da je promjena privremena idu činjenice kako je konačna odluka o broju zamjena prepuštena nacionalnim savezima i kontinentalnim konfederacijama; postoji jasan rok do kada bi Pravilo trebalo ostati na snazi (uz mogućnost produljenja); izričito se navodi kako ovo pravilo nije u fazi testiranja.

S druge strane, Međunarodni odbor na svojim web stranicama objašnjava kako konačna odluka o ovom pitanju još nije donesena te će se o tome odlučivati jednom kada pandemija završi.

Politika kontinentalnih konfederacija i nacionalnih saveza

Ne postoji konsenzus nogometnih saveza i udruženja natjecanja oko broja zamjena. Na utakmicama koje organizira UEFA dopušteno je 5 zamjena, dok se kod nacionalnih prvenstava broj dopuštenih zamjena razlikuje.

Već u sezoni 2020./2021. engleska Premier liga izglasala je kako će biti dozvoljeno napraviti 3 zamjene. Od sezone 2021./2022. njihov primjer slijede škotska Premier liga i portugalska Premiera. Pravilo 5 zamjena u ovoj sezoni primjenjuje se u španjolskoj Primeri, francuskoj Ligue 1, njemačkoj Bundesligi i talijanskoj Serie A, kao i u Hrvatski telekom prvoj ligi.

Najnoviji Članci

Suci će uživo objavljivati VAR odluke?
Suci će uživo objavljivati VAR odluke?

IFAB je na svojim web stranicama objavio kako je u studenom 2023. godine u Londonu…

Pročitaj Više
Sudačka nadoknada vremena – kako se određuje?
Sudačka nadoknada vremena – kako se određuje?

Sudačka nadoknada vremena je dodatno vrijeme koje sudac dodaje na kraju svakog poluvremena kako bi…

Pročitaj Više
Suci na Svjetskom prvenstvu u Kataru
Suci na Svjetskom prvenstvu u Kataru

FIFA je odabrala koji će suci na Svjetskom prvenstvu u Kataru suditi ukupno 64 utakmice.…

Pročitaj Više