Suci na Svjetskom prvenstvu u Kataru

Suci na Svjetskom prvenstvu u Kataru

FIFA je odabrala koji će suci na Svjetskom prvenstvu u Kataru suditi ukupno 64 utakmice. Na listi se nalazi 36 glavnih sudaca, 69 pomoćnih te 24 suca koji će se nalaziti u VAR sobi.

Prvi puta sutkinje na Svjetskom prvenstvu

Gledajući prema kontinentalnim konfederacijama, najviše sudaca dolazi iz Europe (UEFA) čak 42, od čega 11 glavnih, 20 pomoćnih i 11 VAR sudaca. Najmanje njih dolazi iz Oceanije (OFC) – samo 3 (jedan glavni i dva pomoćna). Južna Amerika (CONBEBOL) daje ukupno 26 suca – 7 glavnih, 15 pomoćnih i 4 VAR suca. Azija (AFC) i Sjeverna i srednja Amerika (CONCACAF) daju po 20 sudaca dok Afrika (CAF) njih 18.

KonfederacijaGlavni suciPomoćni suciVARUkupno
AFC610420
CAF610218
CONCACAF512320
CONBEBOL715426
OFC123
UEFA11201142

Za razliku od Svjetskom prvenstva u Rusiji kada su VAR suci bili iz Europe i Južne Amerike, sada će svoje predstavnike imati sve kontinentalne konfederacije osim Oceanije. Ovo možemo zahvaliti činjenici kako je VAR implementiran u mnoge lige svijeta na svim kontinentima.

Više na sudenje.net
Pravilo 11: Zaleđe
Položaj zaleđa unutar vlastite polovice terena
Igranje rukom
VAR
Uloga VAR-a
Kviz o pravilima nogometa

Zanimljivo je kako će po prvi puta na najvećem nogometnom natjecanju suditi i žene, njih 6 od čega su 3 na listi glavnih, a 3 na listi pomoćnih sudaca.

Glavne sutkinje su Yamashita Yoshimi iz Japana, Salima Mukansanga iz Ruande i Stephanie Frappart iz Francuske. Pomoćne sutkinje su Neuza Back iz Brazila, Karen Diaz Medina iz Meksika i Kathrin Nesbitt iz SAD-a.

Sutkinje su da bi bile izabrane morale zadovoljiti jednake psihofizičke kriterije kao i njihovi muški kolege.

Izbor sudaca i pripreme za Svjetsko prvenstvo

Proces izbora započeo je 2019. godine uskom suradnjom FIFA-e i kontinentalnih konfederacija.

FIFA je izjavila kako su za Svjetsko prvenstvo u Kataru odabrani najbolji od najboljih. U stvarnosti je osim kvalitete suđenja važnu ulogu odigrao geografski i politički utjecaj. Svaka nacionalna konfederacija željela je imati što više svojih predstavnika.

Uspostavljena je i dobna granica prema kojoj suci na Svjetskom prvenstvu ne mogu biti mlađi od 25, niti stariji od 45 godina.

Konačnu listu sastavila je komisija od 17 članova na čijem je čelu legendarni Talijan Pierluigi Collina. Deset članova su bivši suci, dok je jedan član iz područja sportske medicine.

Odabrani suci počeli su sa pripremama već početkom ljeta kada su organizirana 3 seminara u Asunciónu, Madridu i Dohi. Tamo su pregledavani i analizirani isječci stvarnih situacija sa utakmica te su suci odrađivali treninge sa igračima. Treninzi su snimani kako bi suci mogli analizirati svoje odluke zajedno sa instruktorima.
Collina je od odabranih sudaca očekivao da početak sezone u nacionalnim ligama i kontinentalnim natjecanjima iskoriste što je bolje moguće kako bi dočekali Svjetsko prvenstvo potpuno spremni. Suci su za to vrijeme ostali pod nadzorom instruktora.

„Ključni fokus sudaca ostaje na zaštiti igrača i nogometne igre, dosljednost, ujednačenost, čitanje igre iz tehničke i taktičke perspektive te razumijevanje različitih mentaliteta igrača i momčadi.” – izjavio je Massimo Busacca Fifin direktor za suđenje te dodao kako je nemoguće eliminirati sve greške, ali će učiniti sve što mogu da ih smanje.

Nastavak razvoja VAR-a

Prije malo više od četiri godine VAR je doživio globalno predstavljanje na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Pokazao se kao pun pogodak, jer je to bilo prvenstvo s najmanje sudačkih pogrešaka i najviše dosuđenih kaznenih udaraca.

Iako je VAR donio nogometu mnogo od ostalih tehnologija koje su uvedene, postoje određene manjkavosti. Igrači, treneri i navijači smatraju kako se gubi previše vremena na VAR analize što smanjuje interes za nogomet.
Zbog toga je FIFA u posljednje 3 godine razvila novu tehnologiju – poluautomatsku tehnologiju zaleđa. Dvanaest kamera pratiti će 29 točaka tijela svakog igrača i podatke slati 500 puta u sekundi u VAR sobu. Odluku neće donositi računalo već kao i do sada će sve ostati u nadležnosti sudaca na terenu i VAR sobi. Cilj nove poluautomatske tehnologije zaleđa je značajno smanjiti vrijeme koje je potrebno sucima u VAR sobi da donesu odluku.

Najnoviji Članci

Suci će uživo objavljivati VAR odluke?
Suci će uživo objavljivati VAR odluke?

IFAB je na svojim web stranicama objavio kako je u studenom 2023. godine u Londonu…

Pročitaj Više
Sudačka nadoknada vremena – kako se određuje?
Sudačka nadoknada vremena – kako se određuje?

Sudačka nadoknada vremena je dodatno vrijeme koje sudac dodaje na kraju svakog poluvremena kako bi…

Pročitaj Više
Suci na Svjetskom prvenstvu u Kataru
Suci na Svjetskom prvenstvu u Kataru

FIFA je odabrala koji će suci na Svjetskom prvenstvu u Kataru suditi ukupno 64 utakmice.…

Pročitaj Više