Sudačka nadoknada vremena – kako se određuje?

Sudačka nadoknada vremena – kako se određuje?

Na Svjetskom prvenstvu u Kataru svjedoci smo rekordnih sudačkih nadoknada. Na utakmici Engleska-Iran (6:2) prvo poluvrijeme produljeno je za 14, a drugo za 13 minuta. Dakle, sudačka nadoknada ukupno je trajala 27 minuta. Gotovo kao da su odigrana dva produžetka jer je utakmica trajala 117 minuta.

Zbog čega se nadoknađuje vrijeme?

Prema Pravilu 7 izgubljeno vrijeme nadoknađuje se zbog slijedećih događaja:

  • zamjena
  • pregleda ozlijeđenih igrača i/ili iznošenja igrača s terena za igru
  • traćenja vremena
  • disciplinskih mjera
  • medicinskih stanki u skladu s propozicijama natjecanja, npr. stanki za osvježenje pićem (koje ne bi trebale trajati dulje od jedne minute) i stanki za rashlađenje (90 sekundi do 3 minute)
  • bilo kojeg drugog razloga, uključujući i bilo koju značajniju odgodu nastavka igre (primjerice, zbog proslave pogotka)

Obveza četvrtog suca je na kraju svakog poluvremena ili produžetka pokazati minimalno trajanje sudačke nadoknade. Nadoknada smije biti dulja od pokazanog vremena, ali ne i kraća.

Kako se određuje sudačka nadoknada

Sudačka nadoknada se određuje na temelju procjene stvarno izgubljenog vremena. U izgubljeno vrijeme se ne ubraja vrijeme kada je lopta izvan igre zbog prekršaja (kod kojih nema disciplinskih mjera) ili izlaska izvan terena za igru. Od igrača se očekuje da loptu vrate u igru što je brže moguće. Ako igrač odugovlači sa povratkom lopte u igru vrijeme mora biti nadoknađeno, a igrač može biti kažnjen žutim kartonom.

Na utakmicama najvišeg ranga izgubljeno vrijeme mjeri četvrti sudac i trajanje sudačke nadoknade predlaže sucu koji donosi konačnu odluku. Na utakmicama nižeg ranga gdje nema četvrtog suca glavni sudac mjeri izgubljeno vrijeme.

Značajno produljene sudačke nadoknade na SP-u u Kataru

Predsjednik Fifine sudačke komisije Pierluigi Collina je još nekoliko mjeseci prije početka SP-a u Kataru izjavio kako će se od sudaca tražiti da točnije određuju trajanje sudačke nadoknade. U situacijama prije uvođenja tehnologije rijetko smo viđali nadoknade koje su bile dulje od 5 minuta.

U posljednje vrijeme nogometna pravila su doživjela značajne promjene. Broj mogućih zamjena igrača je značajno povećan. Na utakmici je moguće zamijeniti 10 igrača u 6 prekida igre. Ako su sve zamjene napravljene u jednom poluvremenu te uzmemo prosjek da je za zamjenu jednog igrača potrebno 20 sekundi, već ovdje dolazimo otprilike do 3 minute sudačke nadoknade. Nakon svakog pogotka gubi se jedna do dvije minute zbog slavlja igrača (ako nema VAR provjere).  Uz dva pogotka u poluvremenu (2×90 sekundi) i 10 zamjena došli smo otprilike do 6 minuta izgubljenog vremena.

Vrijeme se ponekad gubi i zbog VAR provjera. Utakmica ne može biti nastavljena dok provjera nije završena jer sudac ne smije promijeniti svoju odluku nakon nastavka igre.

Možemo zaključiti kako sudačke nadoknade na Svjetskom prvenstvu u Kataru traju dulje zato što sudački timovi preciznije mjere izgubljeno vrijeme nego prije. Ostaje nam za vidjeti hoće li se ta praksa nastaviti primjenjivati i po završetku Svjetskog prvenstva u natjecanjima u nadležnosti nacionalnih saveza i kontinentalnih konfederacija.