Sudacka nadoknada vremena

Sudačka nadoknada vremena – kako se određuje?

Sudačka nadoknada vremena je dodatno vrijeme koje sudac dodaje na kraju svakog poluvremena kako bi nadoknadio izgubljeno vrijeme tijekom utakmice. Na posljednjem Svjetskom prvenstvu u Kataru bili smo svjedoci rekordnih sudačkih nadoknada. Na utakmici grupne faze (Engleska-Iran 6:2) nadoknade prvog i drugog poluvremena su trajale ukupno 27 minuta te je utakmica trajala 117 minuta – kao da su odigrana dva produžetka.

Na godišnjem zasjedanju Međunarodnog odbora nogometnih saveza (IFAB) koji je održan u travnju 2023. godine u Londonu, raspravljano je o trajanju utakmice, odnosno izgubljenom vremenu. Statistički podaci pokazuju kako je na utakmici lopta u igri u prosjeku 61,3% vremena, tj. oko 55 minuta. Zbog toga je razmatran prijedlog o skraćivanju utakmice na 60 minuta aktivne igre, kao u rukometu.
Vrijeme aktivne igre razlikuje se od lige do lige. U najvišem rangu natjecanja u hrvatskoj lopta je u prosjeku u igri 62% vremena, Liga prvaka je na 64% vremena, dok je španjolska Primera na svega 59%.

Odbor je odlučio kako će trajanje utakmice ostati nepromijenjeno, a problem sa izgubljenim vremenom rješavati će se produljenim sudačkim nadoknadama. Sucima je izdan naputak da preciznije mjere izgubljeno vrijeme. Kao pozitivan primjer takvog mjerenja vremena navedeno je Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Zbog čega se nadoknađuje vrijeme?

Prema Pravilu 7 izgubljeno vrijeme nadoknađuje se zbog slijedećih događaja:

  • zamjena
  • pregleda ozlijeđenih igrača i/ili iznošenja igrača s terena za igru
  • traćenja vremena
  • disciplinskih mjera
  • proslave pogotka
  • medicinskih stanki u skladu s propozicijama natjecanja, npr. stanki za osvježenje pićem (koje ne bi trebale trajati dulje od jedne minute) i stanki za rashlađenje (90 sekundi do 3 minute)
  • bilo kojeg drugog razloga, uključujući i bilo koju značajniju odgodu nastavka igre

Obveza četvrtog suca je na kraju svakog poluvremena ili produžetka pokazati minimalno trajanje sudačke nadoknade. Nadoknada smije biti dulja od pokazanog vremena, ali ne i kraća.

Kako se određuje sudačka nadoknada

Sudačka nadoknada određuje se na temelju procjene stvarno izgubljenog vremena. U izgubljeno vrijeme se ne ubraja vrijeme kada je lopta izvan igre zbog prekršaja (kod kojih nema disciplinskih mjera) ili izlaska izvan terena za igru. Od igrača se očekuje da loptu vrate u igru što je brže moguće. Ako igrač odugovlači sa povratkom lopte u igru vrijeme mora biti nadoknađeno, a igrač može biti kažnjen žutim kartonom.

Na utakmicama najvišeg ranga izgubljeno vrijeme mjeri četvrti sudac i trajanje sudačke nadoknade predlaže sucu koji donosi konačnu odluku. Na utakmicama nižeg ranga gdje nema četvrtog suca izgubljeno vrijeme mjeri glavni sudac.

Značajno produljene sudačke nadoknade od SP-a u Kataru

Predsjednik Fifine sudačke komisije Pierluigi Collina još je nekoliko mjeseci prije početka SP-a u Kataru izjavio kako će se od sudaca tražiti da točnije određuju trajanje sudačke nadoknade. U situacijama prije uvođenja tehnologije rijetko smo viđali nadoknade koje su bile dulje od 5 minuta.

Posljednih godina nogometna pravila su doživjela značajne promjene. Broj mogućih zamjena igrača je značajno povećan. Na utakmici je moguće zamijeniti 10 igrača u 6 prekida igre. Ako su sve zamjene napravljene u jednom poluvremenu te uzmemo prosjek kako je za zamjenu jednog igrača potrebno 20 sekundi, već ovdje dolazimo otprilike do 3 minute sudačke nadoknade. Nakon svakog pogotka gubi se jedna do dvije minute zbog slavlja igrača (ako nema VAR provjere).  Uz dva pogotka u poluvremenu (2×90 sekundi) i 10 zamjena došli smo otprilike do 6 minuta izgubljenog vremena.

Vrijeme se ponekad gubi i zbog VAR provjera. Utakmica ne može biti nastavljena dok provjera nije završena jer sudac ne smije promijeniti svoju odluku nakon nastavka igre.

Možemo zaključiti kako su sudačke nadoknade na Svjetskom prvenstvu u Kataru trajale dulje zato što su sudački timovi preciznije mjerili izgubljeno vrijeme. U sezoni nakon SP-a vidimo kako se u nacionalnim prvenstvima i kontinentalnim natjecanjima nije nastavio trend preciznog mjerenja izgubljenog vremena jer nadoknade traju značajno kraće.

Najnoviji Članci

Suci će uživo objavljivati VAR odluke?
Suci će uživo objavljivati VAR odluke?

IFAB je na svojim web stranicama objavio kako je u studenom 2023. godine u Londonu…

Pročitaj Više
Sudačka nadoknada vremena – kako se određuje?
Sudačka nadoknada vremena – kako se određuje?

Sudačka nadoknada vremena je dodatno vrijeme koje sudac dodaje na kraju svakog poluvremena kako bi…

Pročitaj Više
Suci na Svjetskom prvenstvu u Kataru
Suci na Svjetskom prvenstvu u Kataru

FIFA je odabrala koji će suci na Svjetskom prvenstvu u Kataru suditi ukupno 64 utakmice.…

Pročitaj Više