Uloga VAR-a

Uloga VAR-a

Nakon uspješne upotrebe VAR-a na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, od početka 2020. godine koristi se i u 1. HNL. Video tehnologija kao novitet u nogometu izaziva mnoge kontroverze, jedni su veliki zagovornici dok su drugi veliki protivnici. Gledajući iskustva možemo reći kako je VAR donio puno dobrih stvari i u globalu dobar je alat koji omogućuje sucima da donose bolje i pravednije odluke. Naravno, ništa nije savršeno i ovo ne znači kako suci ne griješe, ali pogreške će se smanjiti na najmanju moguću mjeru. Iako se primjenjuje već nekoliko godina, mnogima nije jasna koja je uloga VAR-a.

Saznajte više:
Što je VAR?

Pozitivne strane VAR-a

Naravno kako uvijek postoje izuzetci, međutim većina pogrešaka koje učine suci su nenamjerne.  Nakon što utakmica završi suđenje se detaljno analizira, a sudačke odluke ponekad izazivaju velike rasprave. Pri tome svi zaboravljamo kako je sudac imao priliku vidjeti situaciju samo jednom iz jednog kuta. Naravno da sudac mora zauzeti najbolji položaj i uvijek biti blizu mjesta prekršaja, no to ne znači kako će uvijek dobro vidjeti situaciju. S druge strane, mi koji analiziramo suđenje imamo priliku situaciju gledati više puta iz raznih kutova. Kako bi se reklo, lako je biti general poslije bitke. Tek oni rijetki koji su se našli u ulozi suca znati će koliko je to težak i zahtjevan posao. Video tehnologija je odličan alat koji omogućuje preispitivanje ključnih odluka koje mogu promijeniti tijek utakmica.

Negativne strane VAR-a

U posljednje vrijeme sve su glasniji protivnici VAR-a, prije svega u Italiji Engleskoj, gdje se VAR pokazao lošijim nego što je to bilo na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Ili možda nije? Dakako da nije!

Uloga VAR-a je i dalje ista te ima i jednaku moć, samo se razlikuje tko ga upotrebljava i na koji način. Utakmice i dalje sude suci, a VAR je tek alat koji će im pomoći da donesu što bolje odluke. Međutim, u ovim ligama je problem što se suci previše oslanjaju na tehnologiju i ne sude utakmice već očekuju da će to umjesto njih učiniti VAR suci jer imaju bolji pregled.

Upotrerba VAR-a

VAR se uključuje samo u situacijama jasne i očigledne pogreške ili propuštenog incidenta i to u slijedećim situacijama:

  • Pogodak/Nema pogotka
  • Kazneni udarac
  • Izravni crveni karton
  • Pogrešna identifikacija igrača

VAR suci cijelo vrijeme prate zbivanja na terenu te mogu sucu predložiti provjeru događaja, ali sudac odlućuje hoće li biti provjere.  Ako sudac odluči da će provjeravati uvijek prvo mora donijeti odluku, a tek onda može pogledati snimku. Nije dozvoljeno prekinuti igru i otići provjeriti što se dogodilo prije nego što donese neku odluku.

Uloga VAR-a kod zaleđa

Pravilo kažnjivog zaleđa izaziva najviše polemika i najčešće suci griješe kada krivo dosude zaleđe. Upotreba VAR-a uvelike olakšava posao pomoćnim sucima čija je uloga pratiti nalazi li se napadač u poziciji kažnjivog zaleđa.

Protokol VAR-a obvezuje pomoćne suce kako moraju odgoditi signalizaciju zaleđa u izglednim prilikama za postizanje pogotka dok lopta ne uđe u vrata ili se akcija ne završi, a kada nisu sigurni da se radilo o kažnjivom zaleđu.

Ukoliko je pogodak postignut, pregledom u VAR sobi i korištenjem napredne tehnologije precizno će se utvrditi da li se radilo o prekršaju zbog zaleđa.

Budućnost VAR-a

Koncept VARA zamišljen je kao alat koji će pomoći sucima u donošenju što pravednijih odluka u situacijama koje izravno utječu na rezultat. Mnogi suci u najboljim europskim ligama koriste VAR na potpuno krivi način. Prekršaje koje bi možda i sudili kada ne bi imali pomoć iz VAR sobe propuštaju dosuditi jer smatraju kako će ih kolege ispraviti ako su pogriješili. Međutim, ponekad te pogreške često ne spadaju pod „jasne i očigledne“ pa VAR soba ne reagira i tu dolazi do velikih problema i nezadovoljstava. Uloga VAR-a nije suđenje utakmice, već bi suci trebali uvijek suditi kao da nemaju podršku VAR-a, a ako pogriješe on će ih uvijek ispraviti.

Više o VAR-u možete saznati i ovdje.

Još zanimljivosti:
Igranje rukom
Zaleđe i prekršaj zaleđa
Prekršaj zaleđa na vlastitoj polovici terena
Kviz iz Pravila nogometa