Uloga VAR-a

Uloga VAR-a

Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji 2018. godine ostati će upamćeno kao prvo veliko natjecanje gdje se koristila VAR tehnologija. Samo godinu i pol kasnije uvedena je i u Hrvatski telekom prvu ligu.

Gledajući iskustva možemo reći kako je VAR donio napredak u nogomet i trebamo ga smatrati kao dobar alat koji pomaže sucima donijeti pravednije odluke. Naravno, ništa nije savršeno i njegovo uvođenje ne znači kako suci više neće griješiti, ali pogreške bi trebale biti smanjene na najmanju moguću mjeru.

Saznajte više:
Što je VAR?

Koja je zamisao VAR-a?

Većina sudačkih pogrešaka je nenamjerna. Suci donose odluke na temelju onoga što su vidjeli i što misle da se dogodilo. Njihova je zadaća zauzeti najbolji položaj i uvijek biti blizu zbivanja na terenu.
Nažalost, to nije uvijek dovoljno i nije moguće vidjeti sve. Igrači su majstori naglašavanja i često padaju nakon namjanjeg dodira.

S druge strane, svaka sudačka izvedba podložna je ocjenjivanju. Na nižim razinama najčešće je delegat utakmice taj koji ocjenjuje, a na utakmicama najviše razine kontrolor suđenja i cjelokupna javnost. Prilikom analize suđenja, gdje god je moguće, koriste se dodatni alati poput video snimaka. Ako odemo korak dalje u razmišljanju, shvatiti ćemo kako moderni stadioni omogućavaju gledateljima analizu suđenja u realnom vremenu. Čak i suci mogu postati svjesni svoje pogreške, a na temelju takve snimke ne smiju promijeniti odluku.

Zato je pošteno sucima omogućiti isti alat kojim će moći preispitati i promjeniti odluke kada je potrebno.

Negativne strane VAR-a

U zemljama poput Italije ili Engleske postaju sve glasniji oni koji smatraju kako VAR nije dobro rješenje. Prema njihovim analizama pokazao se lošiji nego što je to bilo na svjetskom prvenstvu u Rusiji ili na Euru. Postavlja se pitanje kako je to moguće?

Vratimo se na početak i ponovimo što je VAR. To je alat koji pomaže sucima donijeti što bolje odluke. Dakle, zamisao VAR-a na svjetskom prvenstvu, Euru, u engleskoj, talijanskoj ili hrvatskoj ligi je ista. Razlika je u ljudima koji ga koriste. Svaki alat je dobar onoliko koliko je dobar onaj tko upravlja njime.
Suci se često previše oslanjaju na tehnologiju te prepuštaju svoju ulogu VAR-u. Uloga VAR-a nije suditi utakmicu već upozoriti suca ako postoji sumnja da je učinio jasnu i očiglednu pogrešku. Zamisao VAR-a je pomoć sudačkom timu uz primjenu dodatnih alata.

Upotrerba VAR-a

VAR se uključuje samo u situacijama jasne i očigledne pogreške ili propuštenog incidenta i to u slijedećim situacijama:

  • Pogodak/Nema pogotka
  • Kazneni udarac
  • Izravni crveni karton
  • Pogrešna identifikacija igrača

VAR suci cijelo vrijeme prate zbivanja na terenu te mogu sucu predložiti provjeru događaja, ali sudac odlućuje hoće li je biti.  Uvijek mora prvo donijeti odluku (npr. dosuditi kazneni udarac), a tek onda može pogledati snimku. Nije mu dozvoljeno prekinuti igru i otići provjeriti što se dogodilo prije nego što donese neku odluku.

Uloga VAR-a kod zaleđa

Pravilo kažnjivog zaleđa izaziva najviše polemika i najčešće suci griješe kada pogrešno označe zaleđe. Upotreba VAR-a uvelike olakšava posao pomoćnim sucima čija je uloga procjeniti nalazi li se napadač u poziciji kažnjivog zaleđa.

Protokol VAR-a obvezuje pomoćne suce (kada nisu sigurni da se radilo o kažnjivom zaleđu) kako moraju odgoditi signalizaciju zaleđa u izglednim prilikama za postizanje pogotka dok lopta ne uđe u vrata ili se akcija ne završi.

Ukoliko je pogodak postignut, pregledom snimke i korištenjem napredne tehnologije precizno će se utvrditi je li se radilo o prekršaju zaleđa.

Budućnost VAR-a

Ponovimo još jednom, koncept VAR-a zamišljen je kao alat koji će pomoći sucima u donošenju što pravednijih odluka u situacijama koje izravno utječu na konačan ishod utakmice.

U budućnosti će se nastaviti sa edukacijom sudaca i VAR sudaca. Suci se potiču na donošenje odluka kao da VAR ne postoji jer je uloga VAR-a ispravljanje jasnih i očiglednih pogrešaka, a ne donošenje odluka kada suci nisu sigurni u nju. Na taj način smanjiti će se količina provjera na koje se bespotrebno gubi vrijeme.

Više o VAR-u možete saznati i ovdje.

Još zanimljivosti:
Igranje rukom
Zaleđe i prekršaj zaleđa
Prekršaj zaleđa na vlastitoj polovici terena
Kviz iz Pravila nogometa