Uloga VAR-a

Uloga VAR-a

Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji 2018. godine ostati će upamćeno kao prvo veliko natjecanje gdje se koristila VAR tehnologija. Samo godinu i pol kasnije uvedena je i u Hrvatski telekom prvu ligu. Kroz godine sustav se nastavio razvijati, a sucima pomaže i umjetna inteligencija.

VAR je donio napredak u nogomet i potrebno ga je smatrati kao dobar alat koji pomaže sucima donijeti pravednije odluke. Naravno, ništa nije savršeno i njegovo uvođenje ne znači kako suci više neće griješiti, ali pogreške bi trebale biti smanjene na najmanju moguću mjeru.

Saznajte više:
Što je VAR?

Koja je zamisao VAR-a?

Većina sudačkih pogrešaka je nenamjerna. Suci donose odluke na temelju onoga što su vidjeli i što smatraju da se dogodilo. Njihova je zadaća zauzeti najbolji položaj i uvijek biti blizu zbivanja na terenu.
Nažalost, to nije uvijek dovoljno kako bi se donijela ispravna odluka. Igrači su majstori naglašavanja i često padaju nakon namjanjeg dodira.

S druge strane, svaka sudačka izvedba podložna je ocjenjivanju. Na nižim razinama suce najčešće ocjenjuju delegati, dok na utakmicama najviše razine kontrolori suđenja i cjelokupna javnost. Na takvim utakmicama se u analizi koriste snimke iz različitih kuteva i razni alate (npr 3D prikaz).
Moderni stadioni prikazom na semaforu omogućavaju gledateljima analizu suđenja u realnom vremenu. Čak i suci mogu postati svjesni svoje pogreške, a na temelju takve snimke ne smiju promijeniti odluku.

Zato je pošteno sucima omogućiti isti alat kojim će moći preispitati i promjeniti odluke kada je potrebno.

Negativne strane VAR-a

Veliki nedostatak VAR-a je trajanje provjera. I nakon višegodišnjeg korištenja sustava provjere ponekad traju predugo.

U zemljama poput Italije ili Engleske postaju sve glasniji oni koji smatraju kako VAR nije dobro rješenje. Prema njihovim analizama pokazao se lošiji nego što je to bilo na Svjetskom prvenstvu u Rusiji ili Euru. Postavlja se pitanje kako je to moguće?

Vratimo se na početak i ponovimo što je VAR. VAR je alat koji pomaže sucima donijeti što bolje odluke. Dakle, zamisao VAR-a na Svjetskom prvenstvu, Euru, u engleskoj, talijanskoj ili hrvatskoj ligi je ista. Razlika je u ljudima koji ga koriste. Svaki alat je dobar onoliko koliko je dobar onaj tko njime upravlja.
Suci se često previše oslanjaju na tehnologiju te prepuštaju svoju ulogu VAR-u. Uloga VAR-a nije suditi utakmicu već upozoriti suca ako postoji sumnja da je učinio jasnu i očiglednu pogrešku.

Upotrerba VAR-a

VAR se uključuje samo u situacijama jasne i očigledne pogreške ili propuštenog incidenta i to u slijedećim situacijama:

  • Pogodak/Nema pogotka
  • Kazneni udarac
  • Izravni crveni karton
  • Pogrešna identifikacija igrača

VAR suci cijelo vrijeme prate zbivanja na terenu te mogu sucu predložiti provjeru događaja, ali sudac odlućuje hoće li je biti.  Sudac uvijek mora prvo donijeti odluku (npr. dosuditi kazneni udarac), a tek onda može pogledati snimku. Nije mu dozvoljeno prekinuti igru i otići provjeriti što se dogodilo prije nego što donese odluku.

Uloga VAR-a kod zaleđa

Pravilo kažnjivog zaleđa izaziva najviše polemika i najčešće suci griješe kod zaleđa. Upotreba VAR-a uvelike olakšava posao pomoćnim sucima čija je uloga procjeniti nalazi li se napadač u poziciji kažnjivog zaleđa.

Protokol VAR-a obvezuje pomoćne suce kako moraju odgoditi signalizaciju zaleđa u izglednim prilikama za postizanje pogotka dok lopta ne uđe u vrata ili se akcija ne završi.

Ukoliko je pogodak postignut, pregledom snimke i korištenjem napredne tehnologije precizno će se utvrditi je li se radilo o prekršaju zaleđa.

Nakon što je VAR tehnologija predstavljena na SP u Rusiji, na SP u Kataru je modernizirana kod procjene pozicije zaleđa. Stari način u kojem su VAR suci povlačili crte je zamjenio poluautomatizirani sustav koji uz pomoć umjetne inteligencije u VAR sobi omogućava 3D prikaz potencijalnog zaleđa.

Budućnost VAR-a

VAR je zamišljen kao alat koji će pomoći sucima u donošenju što pravednijih odluka u situacijama koje izravno utječu na konačan ishod utakmice.

U budućnosti će se nastaviti sa razvojem sustava te edukacijom sudaca i VAR sudaca. Suci se potiču na donošenje odluka kao da VAR ne postoji jer je uloga VAR-a ispravljanje jasnih i očiglednih pogrešaka, a ne donošenje odluka kada suci nisu sigurni u nju. Na taj način smanjiti će se količina provjera na koje se bespotrebno gubi vrijeme.

Više o VAR-u možete saznati i ovdje.

Još zanimljivosti:
Igranje rukom
Zaleđe i prekršaj zaleđa
Prekršaj zaleđa na vlastitoj polovici terena
Kviz iz Pravila nogometa

Najnoviji Članci

Suci će uživo objavljivati VAR odluke?
Suci će uživo objavljivati VAR odluke?

IFAB je na svojim web stranicama objavio kako je u studenom 2023. godine u Londonu…

Pročitaj Više
Sudačka nadoknada vremena – kako se određuje?
Sudačka nadoknada vremena – kako se određuje?

Sudačka nadoknada vremena je dodatno vrijeme koje sudac dodaje na kraju svakog poluvremena kako bi…

Pročitaj Više
Suci na Svjetskom prvenstvu u Kataru
Suci na Svjetskom prvenstvu u Kataru

FIFA je odabrala koji će suci na Svjetskom prvenstvu u Kataru suditi ukupno 64 utakmice.…

Pročitaj Više