Kažnjivo zaleđe zbog utjecaja na suparničkog igrača

Kažnjivo zaleđe zbog utjecaja na suparničkog igrača

U ovom ćemo članku objasniti kada će sudac dosuditi kažnjivo zaleđe zbog utjecaja na suparničkog igrača. Utjecaj na suparničkog igrača znači kako je napadač onemogućio obrambenog igrača da igrača da odigra loptu ili da bude u mogućnosti odigrati loptu ili kada svojim potezom utječe na suparničkog igrača.

Primjer jedne ovakve situacije možete pogledati ovdje.

Napadač je udarac udarac iskosa s desne strane, vratar je loptu odbio do suparničkog igrača koji postiže pogodak. Lopta na putu od igrača do vrata nije nikoga dotaknula, stoga se postavlja pitanje kako je moguće da je sudac zaleđe.

Ako pogledamo slijedeći screenshoot mnogo toga će nam biti jasnije.

Pravila nogometne igre u Pravilu 11 kažu da se igrač nalazi u kažnjivom zaleđu ukoliko:

  • igra loptom, odnosno utječe na igru
  • utječe na suparničkog igrača
  • stječe prednost iz svog položaja
Utjecaj na suparničkog igrača

Napadač utječe na suparničkog igrača u slijedećim situacijama:

  • Ako onemogućava obrambenog igrača da odigra loptu ili da bude u mogućnosti odigrati loptu
  • U borbi za loptu
  • jasnim pokušajem da igra loptom u svojoj blizini kada taj potez utječe na suparnika
  • očiglednom kretnjom koja jasno utječe na sposobnost suparnika da igra loptom
Onemogućavanje obrambenog igrača da odigra loptu

Za lakše razumijevanje ove situacije zamislimo obrambenog igrača koji je došao lopte, ali ju nije mogao nesmetano dodati suigraču već mu je preostalo jedino nekontrolirano ispucati u polje ili izvan terena. Ako je igrač napadač u trenutku suigračevog odigravanja lopte bio u poziciji zaleđa. Napadač koristi svoju poziciju i uključuje se ometanjem u aktivnu igru, što znači kako je počinio prekršaj zaleđa.

Prekršaj zaleđa u borbi za loptu

Ako se napadač upusti u borbu za loptu i nastavlja aktivno sudjelovati u akciji počinio je prekršaj zaleđa. Kada sudac ocjenjuje da li je zaleđe kažnjivo, mora biti siguran kako igrač nema nikakvu namjeru sudjelovati u nastavku akcije do tzv. drugog napada. Svaka namjera da se izbori za loptu kazniti će se prekršajem bez obzira što nije dotaknuo loptu.

Očiglednom kretnjom koja jasno utječe na sposobnost suparnika da igra loptom

Zamislimo situaciju kako igrač A koji se nalazio u poziciji zaleđa odlazi od lopte, dok njegov suigrač B koji nije bio u zaleđu trči za loptom. Igrač A uđe u putanju suparničkom igraču i onemogući ga da se sa igračem B bori za loptu. Ometanjem obrambenog igrača igrač A se uključio u aktivnu igru i načinio prekršaj.

Sudjelovanje igrača koji je bio u zaleđu u nastavku akcije – tzv. druga akcija

Mnogi se pitaju smije li igrač koji je bio u poziciji zaleđa (nekažnjivo zaleđe) sudjelovati u nastavku akcije. Pogledajmo dvije slike:

Zaleđe - prva akcija
Izvor: YouTube

Na prvoj slici vidimo trenutak upućivanja lopte. Igrač A nalazi se u poziciji zaleđa. Na niti jedan način ne sudjeluje u aktivnoj igri, što znači da nije počinio prekršaj (biti u zaleđu samo po sebi nije prekršaj).

Izvor: YouTube

Na drugoj slici vidimo kako je igrač B (koji nije bio u poziciji zaleđa na prethodnoj slici) došao do lopte. Njegovim dolaskom do lopte započela je druga akcija, što znači da je igraču A dozvoljeno uključiti se u aktivnu igru. Igrač A postiže regularan pogodak.