Slaven - Gorica 2:0

Kažnjivo zaleđe zbog utjecaja na suparničkog igrača

U ovom članku objasniti ćemo prekršaj zaleđa zbog utjecaja na suparničkog igrača. Utjecaj na suparničkog igrača najjednostavnije možemo objasniti kao napadačevo onemogućavanje obrambenog igrača da primi ili odigra loptu.

Utjecaj na suparničkog igrača je jedan od tri načina kako napadač može napraviti prekršaj zaleđa. Općenito o prekršaju zaleđa možete više saznati ovdje.

Utjecaj na suparničkog igrača

Napadač utječe na suparničkog igrača u slijedećim situacijama:

  • Ako onemogućava obrambenog igrača da odigra loptu ili da bude u mogućnosti odigrati loptu
  • U borbi za loptu
  • jasnim pokušajem da igra loptom u svojoj blizini kada taj potez utječe na suparnika
  • očiglednom kretnjom koja jasno utječe na sposobnost suparnika da igra loptom

Onemogućavanje obrambenog igrača da odigra loptu

Za lakše razumijevanje zamislimo napadača koji se nalazi u poziciji zaleđa i obrambenog igrača koji je došao do lopte. Napadač svojim kretnjama onemogućava obrambenog igrača u kontroli lopte i dodavanje suigraču zbog čega obrambeni igrač nekontrolirano ispucava loptu. Napadač je iskoristio svoju poziciju da omete suparniuke i time se uključio u aktivnu igru zbog čega je napravio prekršaj zaleđa.

Prekršaj zaleđa u borbi za loptu

Napadač koji se nalazi u poziciji zaleđa ne smije se upustiti u borbu za loptu i nastaviti aktivno sudjelovati u akciji. Igrač svojim kretanjama ili gestikulacijama mora jasno dati do znanja kako nema nikakvu namjeru sudjelovati u nastavku akcije, sve do tzv “druge akcije”. Objašnjenje druge akcije možete pronaći malo niže.
Svaka namjera napadača iz pozicije zaleđa da se izbori za loptu kazniti će se prekršajem bez obzira što nije dotaknuo loptu.

Očigledna kretnja koja jasno utječe na sposobnost suparnika da igra loptom

Zamislimo situaciju kako igrač A koji se nalazio u poziciji zaleđa odlazi od lopte, dok njegov suigrač B koji nije bio u zaleđu trči za loptom. Igrač A uđe u putanju suparničkom igraču i onemogući ga da se sa igračem B bori za loptu. Ometanjem obrambenog igrača igrač A se uključio u aktivnu igru i načinio prekršaj.

Drugi primjer je kada igrač koji se nalazi u poziciji zaleđa svojim tijelom omete suparničkog igrača da vidi loptu zbog čega ne može igrati loptom.

Primjer jedne ovakve situacije možete pogledati ovdje.

Napadač upučuje udarac iskosa s desne strane, vratar loptu odbija do suparničkog igrača koji postiže pogodak. Lopta nije putem nikoga dotaknula, ali je sudački tim ipak poništio pogodak zbog zaleđa.

Ako pogledamo slijedeću fotografiju mnogo toga će nam biti jasnije.

Crveni igrač svojom pozicijom onemogućava vratara u reakciji prema lopti jer vratar mora svoje kretnje usmjeriti tako da izbjegne crvenog igrača stoga se smatra kako je on

Sudjelovanje igrača koji je bio u zaleđu u nastavku akcije – tzv. druga akcija

Mnogi se pitaju smije li igrač koji je bio u poziciji zaleđa (nekažnjivo zaleđe) sudjelovati u nastavku akcije. Pogledajmo dvije fotografije:

Zaleđe - prva akcija
Izvor: YouTube

Na prvoj slici vidimo trenutak upućivanja lopte. Igrač A nalazi se u poziciji zaleđa. Na niti jedan način ne sudjeluje u aktivnoj igri, što znači da nije počinio prekršaj (biti u zaleđu samo po sebi nije prekršaj).

Izvor: YouTube

Na drugoj slici vidimo kako je igrač B (koji nije bio u poziciji zaleđa na prethodnoj slici) došao do lopte. Njegovim dolaskom do lopte započela je druga akcija, što znači da je igraču A dozvoljeno uključiti se u aktivnu igru. Igrač A postiže regularan pogodak.

Najnoviji Članci

Suci će uživo objavljivati VAR odluke?
Suci će uživo objavljivati VAR odluke?

IFAB je na svojim web stranicama objavio kako je u studenom 2023. godine u Londonu…

Pročitaj Više
Sudačka nadoknada vremena – kako se određuje?
Sudačka nadoknada vremena – kako se određuje?

Sudačka nadoknada vremena je dodatno vrijeme koje sudac dodaje na kraju svakog poluvremena kako bi…

Pročitaj Više
Suci na Svjetskom prvenstvu u Kataru
Suci na Svjetskom prvenstvu u Kataru

FIFA je odabrala koji će suci na Svjetskom prvenstvu u Kataru suditi ukupno 64 utakmice.…

Pročitaj Više