VAR soba na svjetskom prvenstvu u Rusiji

VAR

Što je VAR?

VAR soba na svjetskom prvenstvu u Rusiji

Video assistant referee, skraćeno VAR, je tehnologija koja je uvedena u nogomet pomoću koje suci mogu preispitati svoje odluke. Može se koristiti za provjeru slijedećih situacija:

  • Pogodaka – da li je lopta prešla crtu cijelim obujmom, da li je bilo zaleđa ili prekršaja napadača
  • Odluka o kaznenom udarcu – da li je počinjen prekršaj za kazneni udarac ili nije, drugi prekršaji se ne mogu provjeravati
  • Izravna isključenja (crveni kartoni) – isključenja nakon druge opomene se ne mogu pregledavati
  • Identifikacija igrača koji moraju biti opomenuti ili isključeni – u ovom slučaju sudac može promijeniti odluku i ako je igra nastavljena

Kod svih ostalih prekršaja sudac donosi samostalno odluku i ne može je preispitivati pomoću VAR-a.

Upotreba

Utakmicama u kojima se koristi video tehnologija, uz sudački tim na terenu, utakmicu nadziru VAR sudac i najmanje jedan VAR pomoćni sudac, koji imaju komunikaciju s glavnim sucem te ga usmjeravaju ukoliko je potrebno prekinuti igru ili pričekati s nastavkom igre. Uz igralište postavljen je ekran na kojem sudac može pogledati spornu situaciju i donijeti odluku. Glavni sudac je taj koji donosi konačnu odluku. Konačnu odluku moguće donijeti i bez sučevog gledanja snimke na terenu, na sugestiju VAR suca (najčešće kod zaleđa).

Na utakmicama na kojima se koristi Video assistant referee tehnologija, organizator mora osigurati reportažno vozilo i posebnu prostoriju u kojoj će biti smješteni VAR suci i sustav za pregledavanje snimki.

Pristup toj prostoriji najstrože je zabranjen neovlaštenim osobama, pogotovo igračima, zamjenskim igračima te službenim osobama. Svaki ulazak navedenih osoba u VAR sobu kažnjava se isključenjem.

Prilaženje ekranu za pregled snimke uz teren te ometanje glavnog suca prilikom pregledavanja snimke kažnjava se opomenom (žutim kartonom) igračima, zamjenskim igračima i zamijenjenim igračima, dok se službene osobe javno opominju (uključujući i pokazivanje žutog kartona, ukoliko je to određeno propozicijama natjecanja).

Razvoj VAR tehnologije

Ova tehnologija počela se razvijati 2010. godine u Nizozemskoj gdje je i testirana u sezoni 2013.-2014., a do sada je korištena u Australiji, na Svjetskom klupskom prvenstvu te nekim utakmicama njemačke Bundeslige i talijanske Serie A, dok je globalnu premjeru doživjela na FIFA svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine. Početkom 2020. godine započela je primjenu i u Hrvatski telekom Prvoj ligi (1. HNL).

Primjenom VAR tehnologije na FIFA svjetskom prvenstvu u Rusiji dosuđeno je najviše kaznenih udaraca u povijesti, njih čak 28. Za usporedbu, na prošlom SP-u u Brazilu dosuđeno ih je 13, a na SP-u u Japanu i Južnoj Koreji 18. Kada su u pitanju izravna isključenja, na SP-u u Rusiji ih je bilo tek 4, dok ih je u Njemačkoj 2006. bilo čak 28.
I u HNL-u se VAR pokazao kao odličan alat. U prvoj godini korišten je na 144 utakmice i imao je 97 intervencija. Ukupno je promijenjeno 68 odluka, od toga je šest puta odluka zaleđe promijenjena u pogodak, dok je 7 puta odluka pogodak promijenjena u zaleđe.

Više o VAR-u:
Uloga VAR-a
Provjerite svoje znanje u kvizu o pravilima nogometne igre