VAR – video assistant referee

Video assistant referee (skraćeno VAR) je tehnologija koja je uvedena u nogomet kako bi suci dobili priliku preispitati svoje odluke. Može se koristiti za provjeru slijedećih događaja:

 • Pogodak/nema pogotka
  • prekršaj momčadi koja napada u pripremi akcije za postizanje pogotka ili tijekom postizanja pogotka (igranje rukom, prekršaj, zaleđe, itd.)
  • lopta izvan igre prije postizanja pogotka
  • odluke o pogotku/nema pogotka
  • prekršaj vratara i/ili izvođača pri izvođenju kaznenog udarca ili
  • prerani ulazak u kazneni prostor napadača ili braniča koji izravno sudjeluje u igri ako se kazneni udarac odbije od vratnice, grede ili vratara
 • Kazneni udarac/nema kaznenog udarca
  • prekršaj momčadi koja napada u pripremi akcije koja dovodi do incidenta za kazneni udarac (igranje rukom, prekršaj, zaleđe, itd.)
  • loptu izvan igre prije incidenta
  • mjesto prekršaja (unutar ili izvan kaznenog prostora)
  • neispravno dosuđen kazneni udarac
  • nesankcionirani prekršaj za kazneni udarac
 • Izravni crveni karton (ne drugi žuti karton/druga opomena)
  • onemogućavanje izgledne prilike za postizanje pogotka (posebno radi mjesta prekršaja i pozicija drugih igrača)
  • težak prekršaj (ili preoštar start)
  • nasilno ponašanje, ugriz ili pljuvanje na drugu osobu
  • upotreba agresivnih, uvredljivih ili pogrdnih radnji
 • Pogrešni identitet (žuti ili crveni karton)
  • Ako sudac sankcionira prekršaj te pokaže žuti ili crveni karton pogrešnom igraču momčadi koja je skrivila prekršaj, identitet počinitelja podložan je pregledu snimke; sam prekršaj nije podložan pregledu
  • pregledu snimke osim ako je povezan s postizanjem pogotka, mogućim kaznenim udarcem ili izravnim crvenim kartonom.

Kod svih ostalih događaj sudac donosi samostalno odluku i ne može je preispitivati pomoću VAR-a.

Upotreba

Utakmice u kojima se koristi video tehnologija (uz sudački tim na terenu) nadziru i VAR suci smješteni u posebnoj prostoriji (VOR). Tim VAR sudaca sastoji se od glavnog VAR suca (VAR), najmanje jednog pomoćnog VAR suca (AVAR) te jednog ili više VAR tehničara (RO). Oni imaju radio komunikaciju sa sudačkim timom na terenu te se njihovi razgovori snimaju. Uz igralište je postavljen ekran za pregled spornih situacija.

VAR provjerava svaku situaciju ili propušteni incident te u slučaju potrebe upozorava suca kada je potrebno zaustaviti igru zbog provjere.
Ako VAR sudac (ili bilo koji drugi član sudačkog tima) smatra kako je glavni sudac napravio jasnu i očiglednu pogrešku ili je propustio ozbiljni incident predložiti će sucu pregled snimke. Odluku o pregledu donosi isključivo glavni sudac na temelju informacija koje je dobio od VAR suca (usmeni opis usporene snimke).
Po završetku pregleda glavni sudac samostalno donosi odluku o tome hoće li promijeniti svoju odluku. U slučaju promjene odluke, sudac će poništiti disciplinske mjere donesene zbog prekršaja (npr. zbog prekršaja u obećavajućoj ili izglednoj situaciji za postizanje pogotka). Disciplinske mjere koje su donesene nakon pogrešne odluke, ali nisu donijete zbog prekršaja ostaju na snazi (npr. zbog prigovora – bez obzira što se odnosio na odluku koja je promijenjena).
Konačnu odluku moguće donijeti i bez sučevog gledanja snimke uz terenu. Glavni sudac može prihvatiti i opis VAR suca (najčešće kod zaleđa ili je li prekršaj bio unutar ili izvan kaznenog prostora).

Na utakmicama na kojima se koristi Video assistant referee tehnologija, organizator mora osigurati reportažno vozilo i posebnu prostoriju u kojoj će biti smješteni VAR suci i sustav za pregledavanje snimki. Ipak, nije nužno da VAR suci budu fizički prisutni na stadionu. Na EP-u odigranom 2021. godine (Euro 2020) VAR suci su se nalazili u sjedištu UEFA-e u Nyonu.

Pristup VAR prostoriji najstrože je zabranjen neovlaštenim osobama, pogotovo igračima, zamjenskim igračima te službenim osobama. Svaki ulazak navedenih osoba u VAR sobu kažnjava se isključenjem.

Prilaženje ekranu za pregled snimke uz teren te ometanje glavnog suca prilikom pregledavanja snimke kažnjava se opomenom (žutim kartonom) igračima, zamjenskim igračima i zamijenjenim igračima, dok se službene osobe javno opominju (uključujući i pokazivanje žutog kartona, ukoliko je to određeno propozicijama natjecanja).

Razvoj VAR tehnologije

VAR tehnologija se počela razvijati još 2010. godine u Nizozemskoj gdje je i testirana u sezoni 2013./2014.. U slijedećim godinama korištena je u Australiji, na Svjetskom klupskom prvenstvu te nekim utakmicama njemačke Bundeslige i talijanske Serie A.
Globalnu premjeru doživjela je na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine nakon čega počinje masovna primjena. Početkom 2020. godine započela je primjena i u najvišem rangu hrvatskog nogometa.

Primjenom VAR tehnologije na SP-u u Rusiji dosuđeno je najviše kaznenih udaraca u povijesti, njih čak 28. Za usporedbu, na SP-u u Brazilu 2014. dosuđeno ih je 13, a na SP-u u Japanu i Južnoj Koreji 18. Kada su u pitanju izravna isključenja, na SP-u u Rusiji ih je bilo tek 4, dok ih je u Njemačkoj 2006. bilo čak 28.
I u HNL-u se VAR pokazao kao odličan alat. U prvoj godini korišten je na 144 utakmice i imao je 97 intervencija. Ukupno je promijenjeno 68 odluka, od toga je šest puta odluka zaleđe promijenjena u pogodak, dok je 7 puta odluka pogodak promijenjena u zaleđe.

Poluatomatizirana tehnologija određivanja zaleđa (SAOT)

Na SP-u Kataru po prvi puta je primjenjivana poluautomatizirana tehnologija određivanja zaleđa, odnosno SAOT.

Sustav se sastoji od 12 kamera smještenih na krovu stadiona i senzora u lopti. Senzor u lopti 500 puta u sekundi šalje njen položaj u VAR sobu. Kamere prate loptu i svakog igrača u 29 točaka te šalju podatke u VAR sobu 50 puta u sekundi.

Računalo određuje trenutak u kojem je lopta upućena te položaj igrača prikazuje u 3D animaciji koju suci analiziraju i donose odluku.

Prije Svjetskog nogometnog prvenstva tehnologija je testirana na Arapskom kupu, Svjetskom klupskom prvenstvu te u grupnoj fazi UEFA Lige prvaka.

Više o tome pročitajte ovdje.

Više o VAR-u:
Uloga VAR-a
Provjerite svoje znanje u kvizu o pravilima nogometne igre