Hajduk - Slaven Belupo

Sporna situacija na utakmici Hajduk – Slaven Belupo 2:2

Stadion Poljud, Split | 15. kolo – 1. T-com hrvatske nogometne lige | HNK Hajduk – NK Slaven Belupo 2:2 | Sudac: Marin Vidulin

U 25. minuti utakmice, koja je odigrana pred praznim gledalištem, dogodila se sporna situacija kada je sudac Vidulin dosudio kazneni udarac za goste. Na sugestiju prvog pomoćnog suca promijenio je odluku i dosudio izravni slobodni udarac za domaćina. Izvještaj s utakmice možete pročitati ovdje.

Opis situacije

Nakon ubačaja lopte u kazneni prostor dolazi do kontakta između igrača obrane (bijeli dres) i igrača napada.

Analiza situacije

Prilikom analize situacije bitno je voditi računa o slijedećem:

  • da li je postojao kontakt između igrača napada i obrane te koji je bio intenzitet kontakta
  • koji je igrač igrao loptom, odnosno koji je igrač stigao prije do lopte
  • da li je napadač kontrolirao loptu

U ovoj situaciji napadač se nalazi u boljoj poziciji u odnosu na loptu, jer je ispred igrača obrane. Prilikom borbe za loptu, dolazi do kontakta između igrača obrane i napada. Pregledom snimke stječe se dojam kako je igrač obrane uspio nogom izbiti loptu nakon čega dolazi do kontakta s napadačem. S obzirom da je obrambeni igrač udario po lopti prije nego što je došlo do kontakta s napadačem, nije počinio prekršaj za kazneni udarac. Isto tako, niti napadač nije počinio prekršaj i tu je sudac pogriješio, jer je trebao nastaviti igru ubacivanjem lopte za plave.

Potrebno je pohvaliti odličnu suradnju između glavnog i prvog pomoćnog suca. Pomoćni sudac u ovoj je situaciji imao puno bolji pregled događaja i ispravno je sugerirao glavnom sucu kako nije bilo prekršaja za kazneni udarac. Prema pravilu 5. sudac ima pravo promijeniti svoju odluku sve dok igra nije nastavljena.