Situacija druga

Ponovljeni kazneni udarci obilježili utakmicu na Rujevici

Treće kolo Hrvatski Telekom Prve lige donijelo je i prve sudačke repove. Sudac Fran Jović dva puta je ponavljao kazneni udarac za Rijeku. Upravo ti ponovljeni kazneni udarci bili su okidač NK Istri za ljutnju. U priopćenju putem društvenih medija klub je zatražio ravnopravni tretman kod sudaca za sve klubove 1. HNL.

[wonderplugin_video iframe=”https://youtu.be/iU4eQmXP51U?t=217″ lightbox=0 lightboxsize=1 lightboxwidth=960 lightboxheight=540 autoopen=0 autoopendelay=0 autoclose=0 lightboxtitle=”” lightboxgroup=”” lightboxshownavigation=0 showimage=”” lightboxoptions=”” videowidth=600 videoheight=400 keepaspectratio=1 autoplay=0 loop=0 videocss=”position:relative;display:block;background-color:#000;overflow:hidden;max-width:100%;margin:0 auto;” playbutton=”https://sudenje.net/wp-content/plugins/wonderplugin-video-embed/engine/playvideo-64-64-0.png”]
(sporna situacija počinje u vremenu 3.35)

U ovom članku nećemo analizirati prekršaj zbog kojeg je suđen kazneni udarac, već da li je trebao biti ponavljan dva puta.  Objasniti ćemo je li sudac Jović donio ispravnu ili pogrešnu odluku. Zbog toga prvo pogledajmo što nam kaže Pravilo 14.

Pravilo 14

Prilikom izvođenja kaznenog udarca lopta mora mirovati na oznaci za izvođenje. Vratar ne smije dodirivati stupove vrata, mora stajati na gol-crti te biti okrenut licem prema lopti. Nakon što je lopta udarena, smije napraviti jedan korak, na način da jednom nogom zakorači u teren za igru, a drugom ostane na crti.

Svi ostali igrači moraju biti unutar terena za igru, izvan kaznenog prostora te udaljeni minimalno 9.15 metara od oznake za izvođenje kaznenog udarca.

Tek nakon što je lopta udarena suigrači izvođača i vratara smiju ući u kazneni prostor.

Situacija prva

Kazneni udarac prvi

Napadač propisno izvodi kazneni udarac, a vratar iz ove snimke ostavlja dojam kao da zaista lijevom nogom stoji na crti. Nekolicina njegovih suigrača prerano je utrčala u kazneni prostor, dok jedan od njih čak i stoji unutar luka.

Epilog – vratar brani udarac, a obrambeni igrači dolaze prvi do lopte zbog čega se kazneni udarac mora ponoviti.

Situacija druga

Situacija druga

Kod ponovljenog kaznenog udarca možemo vidjeti još nevjerojatniju situaciju. Prije nego što je Andrijašević izveo udarac, čak su trojica igrača Istre utrčali u kazneni prostor. Ovdje moramo obratiti pažnju kako je i vratar prekršio pravila, jer je s obje noge iskoračio s gol-crte.

Epilog – vratar brani udarac zbog čega se kazneni udarac mora još jednom ponoviti.

Situacija treća

treća situacija

Ovu smo situaciju izdvojili zbog edukacije. Konačno su se igrači Istre suzdržali od preranog utrčavanja, ali ovoga je puta Franko Andrijašević bio precizan i postigao pogodak. Što bi bilo da je vratar obranio i treći puta? Ako je vjerovati kriteriju suca Frana Jovića, vjerojatno bi se pucalo i četvrti puta. Vratar Blagojević ponovo se nije držao gol-crte s barem jednim stopalom. Zbog toga bi sudac trebao još jednom ponoviti kazneni udarac i opomenuti vratara.

Epilog – pogodak se priznaje.

Na temelju ovoga možemo zaključiti kako sudac Jović nije pogriješio niti prvi, a pogotovo ne drugi puta kada je dosudio ponavljanje kaznenog udarca.

Kazneni udarac u Velikoj Gorici

U istom kolu zabilježili smo i gotovo identičnu situaciju u Velikoj Gorici. Na utakmici Gorica – Šibenik sudac Vučković propustio je ponoviti kazneni udarac za Šibenik. Četvorica igrača Gorice ušla su u kazneni prostor prije nego što je lopta udarena. Iz tih razloga je sudac Vučković baš poput Jovića trebao ponoviti kazneni udarac. Tim više je neshvatljivo što se u ovoj situaciji nije oglasio VAR sudac, iako se radilo o evidentnoj pogrešci glavnog suca.

S pravom možemo reći kako su ponovljeni kazneni udarci obilježili utakmicu na Rujevici gdje je sudac Jović donio ispravne odluke. Prava je šteta što njegov primjer nije slijedio sudac Vučković na utakmici u Velikoj Gorici.

Najnoviji Članci

Suci će uživo objavljivati VAR odluke?
Suci će uživo objavljivati VAR odluke?

IFAB je na svojim web stranicama objavio kako je u studenom 2023. godine u Londonu…

Pročitaj Više
Sudačka nadoknada vremena – kako se određuje?
Sudačka nadoknada vremena – kako se određuje?

Sudačka nadoknada vremena je dodatno vrijeme koje sudac dodaje na kraju svakog poluvremena kako bi…

Pročitaj Više
Suci na Svjetskom prvenstvu u Kataru
Suci na Svjetskom prvenstvu u Kataru

FIFA je odabrala koji će suci na Svjetskom prvenstvu u Kataru suditi ukupno 64 utakmice.…

Pročitaj Više