Prekrsaj-lovrena-za-kazneni-udarac

Kazneni udarac na utakmici Hrvatska-Češka

Hrvatska nogometna reprezentacija remizirala je u svom drugom nastupu na Europskom prvenstvu, odigravši protiv Češke 1:1. Utakmicu je obilježio prekršaj Lovrena i kazneni udarac za Češku kojeg je španjolski sudac Carlos del Cerro Grande dosudio nakon sugestije iz VAR-a i pregledavanja snimke.

Češki napadač Shick ostao je ležati na travi krvavog nosa nakon duela sa Lovrenom. Sudac je dosudio kazneni udarac nakon sugestije VARA i pregledavanja snimke.

Uključivanje VAR-a

U medijima i među nogometnim stručnjacima pojavila se teza kako se snimka uopće ne bi pregledavala da nije bilo krvi kod češkog napadača. Međutim, to nije istina. Pomoćni video sudac (VAR) ima dužnost pomoći sucu u slučaju JASNE I OČIGLEDNE POGREŠKE ili propuštenog incidenta koji se odnose na pogotke, prekršaje za kazneni udarac, izravne crvene kartone i pogrešni identitet igrača prilikom dodjele stegovnih mjera.

Bez obzira što je utakmica nastavljena za vrijeme kada je Shick ležao u kaznenom prostoru, VAR je započeo provjeru zbivanja u kaznenom prostoru. Utakmica je prekinuta zbog ukazivanja pomoći ozlijeđenom igraču, a za to vrijeme VAR uspostavlja komunikaciju sa glavnim sucem. VAR ili neki drugi član sudačkog tima mogu predložiti sucu pregled snimke kontakta dok isključivo sudac donosi odluku o tome. Konačnu odluku UVIJEK donosi sudac na temelju opisa iz VAR sobe ili pregledavanja snimke. Nije nužno da sudac svaki puta ide gledati snimku.

Prekršaj Lovrena

Pravila nogometne igre su u posljednjih nekoliko sezona doživjela značajne promjene s ciljem zaštite igrača i razvoja same igre. Prilikom skoka prirodno je da igrač podigne ruke kako bi zadržao ravnotežu. Međutim, od igrača se očekuje da tom prilikom paze na sigurnost ostalih igrača. Slijedeća fotografija će nam otkriti što se točno dogodilo.

Prekrsaj-lovrena-za-kazneni-udarac

Vidimo Lovrena kako skače sa visoko podignutim laktovima, pri čemu desni lakat udara češkog napadača u glavu. Sudac je ispravno odlučio kada je na sugestiju VAR-a dosudio kazneni udarac te opomenuo Lovrena zbog nenamjernog udaranja u lice.

Pogreške suca u nastavku utakmice

U nastavku utakmice sudac je napravio dvije neshvatljive pogreške. Prva je bila prilikom izvođenja kaznenog udarca kada je pratio kretanje vratara – što je uloga pomoćnika, dok je uloga glavnog suca da prati kretanje pucača i da ostali igrači ne utrče na udaljenost manju od 9.15 m sve dok kazneni udarac ne bude izveden. Nekolicina čeških igrača je utrčala ranije u kazneni prostor zbog čega je kazneni udarac trebao biti ponovljen.

Druga neshvatljiva pogreška je završetak utakmice 18 sekundi prije isteka nadoknade izgubljenog vremena. U Pravilu 7 definirano je kako će 4. sudac pokazati minimalnu nadoknadu vremena koju sudac može produljiti, ali ne i skratiti. Ovo je pogreška za koju možemo reći kako se ne događa često na utakmicama ove razine.

Najnoviji Članci

Suci će uživo objavljivati VAR odluke?
Suci će uživo objavljivati VAR odluke?

IFAB je na svojim web stranicama objavio kako je u studenom 2023. godine u Londonu…

Pročitaj Više
Sudačka nadoknada vremena – kako se određuje?
Sudačka nadoknada vremena – kako se određuje?

Sudačka nadoknada vremena je dodatno vrijeme koje sudac dodaje na kraju svakog poluvremena kako bi…

Pročitaj Više
Suci na Svjetskom prvenstvu u Kataru
Suci na Svjetskom prvenstvu u Kataru

FIFA je odabrala koji će suci na Svjetskom prvenstvu u Kataru suditi ukupno 64 utakmice.…

Pročitaj Više