Fenerbahçe - Dinamo 0:0

Sporne situacije na utakmici Europske lige Fenerbahçe-Dinamo 0:0

Stadion: Şükrü Saracoğlu, Istanbul | Gledatelja: 20.000 | 5. kolo UEFA Europske lige | Fenerbahçe SC – GNK Dinamo 0:0 | Sudac: Robert Schörgenhofer (Austrija)

 

Na utakmici između Fenerbahçea i Dinama odigranoj u Istanbulu izdvojiti ćemo dvije sporne situacije. Prvo je u 62. minuti sudac procijenio da nema prekršaja za kazneni udarac nad igračem Dinama. U drugoj situaciji poništio je pogodak za Dinamo zbog prekršaja u napadu. Izvještaj s utakmice možete pročitati ovdje.

Nedosuđeni kazneni udarac

Opis situacije

Nakon duela dvojice igrača u kaznenom prostoru Fenerbahçea igrač Dinama pada. Sudac je dopustio nastavak igre smatrajući da se ne radi o prekršaju za kazneni udarac.

Analiza situacije

Jasno je vidljivo da igrač obrane prilikom starta desnom nogom na lijevu nogu igrača napada čini prekršaj te ga time onemogućava u nastavku napada. S obzirom da se prekršaj dogodio unutar kaznenog prostora, austrijski sudac je pogriješio kada nije dosudio kazneni udarac za Dinamo.

Poništeni pogodak

Opis situacije

Prilikom ubačaja lopte s lijeve strane igrač Dinama glavom postiže pogodak glavom. Sudac ga ne priznaje zbog prekršaja nad obrambenim igračem.

Analiza situacije

Igrač Dinama prije skoka evidentno s obje ruke odguruje obrambenog igrača. Međutim prilikom analize situacije potrebno je voditi računa o slijedećem:

  • da li je obrambeni igrač bio spriječen u borbi za loptu, odnosno u zauzimanju povoljne pozicije za skok
  • koji je bio intenzitet odgurivanja

Iz snimke je vidljivo kako je obrabmeni igrač nakon odgurivanja napravio još jedan korak te se zbog toga nije mogao upustiti u borbu za loptu. Zbog toga se nameće zaključak da je intenzitet guranja bio dovoljan da se igrač spriječi u borbi za loptu odnosno da ne može zauzeti povoljnu poziciju za skok. Također, bitno je obratiti na još jedan detalj, napadač je evidentnim odgurivanjem suparnika namjerno želio onemogućiti da se upusti u borbu za loptu. Sudac je u ovoj situaciji donio ispravnu odluku kada nije priznao pogodak Dinama i dosudio izravni slobodni udarac za Fenerbahçe.