Crveni karton Juranoviću na utakmici Slaven Belupo – Hajduk

Na utakmici 24. kola Hrvatski telekom prve lige odigranoj u Koprivnici između Slaven Belupa i Hajduka, dogodila se sporna situacija kada je sudac Fran Jović iz Zagreba dosudio kazneni udarac za Slaven, te pokazao crveni karton hajdukovom igraču. Izvještaj s utakmice možete pročitati ovdje.

Unutar kaznenog prostora došlo je do kontakta igrača Hajduka koji rukama odguruje igrača Slavena zbog čega sudac pravilno dosuđuje kazneni udarac, jer je obrambeni igrač onemogućio napadača da se upusti u borbu za loptu. Sporan je crveni karton koji je sudac Jović pokazao obrambenom igraču.

Analiza situacije
Crveni karton Juranoviću

Da bismo mogli odrediti stegovnu mjeru koju je sudac trebao poduzeti protiv obrambenog igrača moramo voditi računa o slijedećem:

  • Koji je bio intenzitet prekršaja
  • Koji je bio smjer kretanja napadača – da li je išao izravno prema vratima ili se udaljavao od vrata (npr, prema kutnoj zastavici)
  • Da li je napadač kontrolirao loptu; da li je bio spriječen u tome da kontrolira loptu
  • Da li je obrambeni igrač pokušao igrati loptom

Iz snimke možemo vidjeti slijedeće:

  • Intenzitet prekršaja nije bio niti za opomenu, niti za isključenje
  • Napadač se kretao okomito prema vratima
  • Napadač nije kontrolirao loptu, pokušao ju je dostići i iskontrolirati
  • Obrambeni igrač nije pokušao igrati loptom
Zaključak

Iako se napadač kretao okomito prema vratima, nije uspio kontrolirati loptu (do kontakta je došlo u trenutku kada je napadaču lopta pobjegla i pokušavao ju je dostići), stoga možemo zaključiti da se napadač nije nalazio u izglednoj situaciji za postizanje pogotka već u obećavajućoj te je sukladno Pravilu 12 sudac trebao obrambenog igrača, umjesto isključenja, tek opomenuti.

Da je napadač kontrolirao loptu sudac bi bio dužan isključiti obrambenog igrača, bez obzira što je dosuđen kazneni udarac jer nije pokušao igrati loptom, već je prekršaj počinio guranjem suparničkog igrača rukama.