Isključenje Petkovića

Isključenje Petkovića

U Puli je odigrana zaostala utakmica 4. kola HT Prve lige koju su obilježila ukupno isključenja, uključujući i isključenje Petkovića zbog pogrešno izvedenog kaznenog udarca (drugi žuti karton). Najprije je u 80. minuti isključen Dinamov Theophile-Catherine zbog drugog žutog kartona, koji je dobio zbog preoštre igre.
Prava drama krenula je 4 minute kasnije nesporazumom u obrani Istre. Vratar Lučić je pogriješio kada je lopta prošla s njegove lijeve strane, a Petković i Silva sa desne. Petković je u gužvi srušen, zbog čega Silva dobiva žuti karton. Na intervenciju VAR-a i nakon pregledavanja snimke sudac Strukan poništava žuti karton Silvi te isključuje Lučića. Na klupi Istre dolazi do komešanja i protestiranja koje je kažnjeno crvenim kartonom Ceceresu.

Pogrešno izvođenje kaznenog udarca Petkovića

Kada je izgledalo kako će se sve smiriti, Bruno Petković i sudac Strukan su nam pripremili novo iznenađenje. Petković je laganim korakom krenuo izvesti kazneni udarac, ali je na samom kraju zastao sa udaranjem lopte. Sudac Sturkan je ovo otezanje smatrao fintiranjem, dosudio neizravni slobodni udarac za Istru te kaznio Petkovića žutim kartonom – drugim.

U javnosti se povela rasprava je li odluka suca bila ispravna jer je fintiranje prilikom izvođenja kaznenog udarca dozvoljeno. To je točno, fintiranje je dozvoljeno za vrijeme zaleta, ali nije dopušteno nakon što je zalet završio, prilikom udarca.
Iz snimke koju možete vidjeti ovdje, vidimo kako je Petković laganim korakom došao do lopte i nakon toga oklijevao sa udarcem. Dakle, prema Pravilu 14 sudac Strukan je donio ispravnu odluku.

Isključenje Lučića

Isključenju Petkovića prethodilo je isključenje Istrinog vratara Lučića prilikom prekršaja za kazneni udarac. Sudac Strukan je najprije opomenuo Silvu, a nakon pregleda VAR snimke promijenio odluku i isključio vratara.

Trener Istre je na konferenciji za novinare rekao kako ne razumije zašto je njegov vratar isključen te kako je to bila prestroga odluka jer su zbog istog prekršaja kažnjeni kaznenim udarcem i crvenim kartonom.

Nedvojbeno je kako se prekršaj dogodio u trenutku kada je Petković bio u izglednoj situaciji za postizanje pogotka. Prema Pravilu 12 takav se prekršaj kažnjava isključenjem, osim ako je dosuđen kazneni udarac, a igrač koji ga je skrivio imao je namjeru igrati sa loptom.

Iz ovoga je sve rečeno, Silva je bio u duelu za loptom sa Petkovićem, dok je Lučića lopta prošla, nije imao mogućnost njome igrati, već isključivo namjeru omesti Petkovića da dođe do lopte. Zbog toga je sudac Strukan s potpunim pravom isključio domaćeg vratara bez obzira na dosuđeni kazneni udarac.