Zaleđe VAR

Koliko je dobra VAR tehnologija?

2023. godina i proljetni dio SHNL-a započeli su poprilično neugodno i burno za HNS i Komisiju nogometnih sudaca (KNS). U medije su izašle audio snimke sudačkih komunikacija sa nekoliko utakmica SHNL-a. Nažalost, teško se oteti dojmu kako je ponekad komunikacija izlazila izvan profesionalnog okvira.

Na društvenim mrežama su objavljene skraćene i obrađene snimke kojima je cilj manipulirati javnošću s tezom kako suci namjerno i svjesno oštećuju pojedine klubove. Suci su se sami doveli u neugodnu situaciju jer morali obratiti pažnju paziti što izgovaraju znajući kako se komunikacija snima.

Krivnja za neprofesionalno ponašanja

Bilo bi krajnje nepošteno svaliti krivnju samo na suce jer je teško povjerovati kako se ovakav problem nije događao i ranije. Komunikacija se snima kako bi ovlaštene osobe mogle preslušati snimke prilikom analiziranja suđenja te reagirati i spriječiti neprofesionalan i vulgaran rječnik.

Na konferenciji za novinare tadašnji predsjednik KNS-a Bruno Marić izjavio je kako moramo razumjeti suce zbog njihovog rječnika jer su pod neviđenim stresom i pritiskom.
Iznesena teza je potpuno neprihvatljiva i moguće jedan od razloga zašto je Marić napustio funkciju predsjednika Komisije. Delegirani suci moraju biti psihofizički spremni podnijeti teret utakmice.

Nenamjerne sudačke pogreške sastavni su dio nogometne igre. Kako bi se minimalizirao njihov utjecaj na ishod utakmica uvedena je VAR tehnologija koja nije savršena, ali je pridonijela da nogomet bude pošteniji, a sudačke odluke točnije.

VAR tehnologija i razvoj suđenja u SHNL-u

VAR tehnologija je dobra onoliko koliko su dobri ljudi koji njome upravljaju. Od sudaca se očekuje dosljedna primjena Pravila nogometne igre te donošenje brzih i poštenih odluka. Za ispunjavanje ove teške zadaće potrebno je imati dobre tehnološke resurse te pratiti trendove u razvoju tehnologije. Nije se dovoljno zadržati na rješenju koje je postojalo prije 5 godina kada je VAR uveden, niti je moguće donositi odluke u skladu s očekivanjima ako sucima nije na raspolaganju dovoljan broj kamera. Na primjer, za određivanje pozicije zaleđa potrebne su najmanje tri kamere, od kojih jedna mora biti u visini poprečne crte (gol-crte)

Još važnije od ulaganja u tehnologiju je ulaganje u ljude. Nužno je krenuti od temelja i promijeniti postavke izbora sudaca. Osnovni kriteriji moraju biti talent, predanost i znanje, a ne rodbinske i druge veze, kao što je to danas u Hrvatskoj. I ovo ne vrijedi samo za VAR suce i suce SHNL-a, već i za suce na svim razinama. Čak i oni najbolji koje gledamo na utakmicama Lige prvaka imali su jednak početak – krenuli su od mlađih kategorija i najnižih liga. Kada će utakmice SHNL-a suditi oni koji to zaista zaslužuju, klubovi i navijači će imati veće povjerenje u suce i njihovo poštenje.