Novo pravilo za vratare

Testira se novo pravilo za vratare – drže li vratari loptu u rukama predugo?

IFAB testira novo pravilo za vratare. Trenutno Pravilo 12 omogućava im držanje lopte u rukama najduže šest sekundi prije nego što je vrate u igru. Predugo zadržavanje lopte u rukama je taktika kojom se zadržava vrijeme te onemogućava suparničku momčad u ponovnom preuzimanju posjeda. Vratar ne smije biti napadnut dok kontrolira loptu rukom.

Prema važećim pravilima, kontrola lopte rukom(a) dulje od šest sekundi kažnjava se neizravnim slobodnim udarcem. Međutim, suci rijetko kažnjavaju ove prekršaje.
IFAB smatra kako se to događa iz dva razloga. Prvi je što je izuzetno teško upravljati neizravnim slobodnim udarcima u situaciji kada se izvodi sa udaljenosti koja je manja od propisane udaljenosti obrambenog zida od lopte. Tada se obrambeni igrači moraju nalaziti na gol-crti.
Drugi razlog je što takav slobodni udarac daje momčadi koja nije prekršila pravilo preveliku prednost, jer šansa za postizanje pogotka je velika, a u trenutku prekršaja je nisu imali zato što nisu imali posjed.

Novo pravilo za vratare zbog odugovlačenja vremena

Vratari drže loptu dulje od šest sekundi kako bi gubili vrijeme ili smanjili rizik od gubitka posjeda lopte svoje momčadi. Stoga je gubitak posjeda kada dođe do prekršaja snažan odvraćajući faktor.

Sustavna provedba zabrane predugog držanja lopte od strane vratara, zajedno s ponovnim pokretanjem igre koje rezultira gubitkom posjeda lopte od strane vratara (i njegove momčadi) bez davanja prevelike koristi protivničkoj momčadi, mogla bi biti učinkovita u eliminaciji ovog prekršaja ili smanjenju njegove učestalosti.

Trenutno je Pravilom 12 definiran početak šestosekundnog ograničenja ovako:

“Vratar se smatra da kontrolira loptu rukom(a) kada:

  • vratar brzo ispusti loptu u igru kako bi započeo napad – u tim se slučajevima vratar obično drži loptu znatno ispod šest sekundi
  • vratar pokušava ispustiti loptu u igru kako bi započeo napad, ali to nije u mogućnosti učiniti iz raznih opravdanih razloga, npr. napadački igrači nisu dostupni/na poziciji ili drugi igrači (bilo koje momčadi) ometaju kretanje vratara – u tim slučajevima vratar obično drži loptu oko šest do osam sekundi
  • vratar odluči gubiti vrijeme, često nepotrebno padajući na tlo i ostajući tamo prije nego što polako ustane – u tim slučajevima vratar drži loptu znatno dulje od šest sekundi, ponekad dosežući 20 sekundi ili više

Stoga, kako bi se prilagodila druga situacija, iskušat će se ograničenje od osam sekundi, s idejom da se time ne kažnjavaju vratari koji iskreno žele brzo ispustiti loptu u igru, ali to zbog okolnosti koje nisu njihova krivnja nisu u mogućnosti učiniti.

Protokol za testiranje

Organizatori natjecanja koja sudjeluju u testiranju novog pravila moraju odabrati na koji način će se igra nastaviti zbog prekršaja predugog držanja lopte u rukama:

U natjecanja će se koristiti samo jedan način nastavka igre i primjenjivati će se do završetka sezone. Cilj je testirati oba načina nastavka igre; ako testiranje bude uspješno i novo pravilo bude uvedeno, odabrati će se nastavak igre koji se kroz testiranje pokazao primjerenijim.

Postupak

Sudac će brojati osam sekundi od trenutka kada vratar jasno kontrolira loptu rukom(a). Podignutom rukom će jasno pokazati odbrojavanje od pet sekundi do nule (kao u četverosekundnom odbrojavanju u futsalu i nogometu na pijesku).

Udarac iz kuta/ubacivanje koji proizlazi iz prekršaja izvest će se sa strane igrališta koja je najbliža mjestu na kojem je vratar bio pozicioniran kad je kažnjen.

Vratar će biti upozoren za prvi prekršaj i opomenut žutim kartonom za svaki sljedeći prekršaj.

Dopuštenje, organizacija i povratne informacije

Testiranje je moguće samo na natjecanjima koja ne uključuju momčadi iz dva najviša dranga natjecanja ili seniorske međunarodne ‘A’ momčadi. Ovaj protokol mora se koristiti u cijelosti. Nisu dopuštene varijacije, osim ako nisu odobrene pismenim putem od strane IFAB-a.

Organizatori natjecanja moraju se obratiti IFAB-u, za dopuštenje za sudjelovanje u testiranju. Dopuštenje se traži preko nacionalnih saveza ili kontinentalnih konfederacija (ovisno o tome što je prikladnije).

Dopuštenje za sudjelovanje obično će biti odobreno od strane IFAB-a, pod uvjetom da organizatori natjecanja ispune potrebne obveze, koje će uključivati zahtjev za dostavom povratnih informacija i podataka/informacija (kad god to IFAB zatraži) kako bi se omogućila evaluacija testiranja.

Što bi novo pravilo za vratare donijelo? – ukratko o testiranju

Vrijeme koje vratar može držati loptu u rukama – 8 umjesto 6 sekundi.
Stegovne mjere – za prvi prekršaj vratar bi bio usmeno upozoren, za drugi opomenut (žuti karton), a treći isključen (crveni karton). Do sada nisu bile predviđene stegovne mjere.
Nastavak igre – Do sada se igra nastavljala neizravnim slobodnim udarcem unutar kaznenog prostora za momčad koja nema posjed. Sada bi se umjesto neizravnog slobodnog udarca igra nastavljala ubacivanjem ili udarcem iz kuta.

Izvornik možete pročitati ovdje.

Najnoviji Članci

FIFA ne uvodi revoluciju VAR-a niti pravilo iz tenisa, već potpuno novu i jeftiniju tehnologiju
FIFA ne uvodi revoluciju VAR-a niti pravilo iz tenisa, već potpuno novu i jeftiniju tehnologiju

U hrvatskim medijima posljednjih dana se proširila vijest kako Fifa uvodi drastičnu promjenu u VAR…

Pročitaj Više
Trajanje produžetaka u nogometu
Trajanje produžetaka u nogometu

Trajanje nogometne utakmice određeno je ograničeno na 90 minuta plus nadoknada izgubljenog vremena. Ukoliko propozicije…

Pročitaj Više
Testira se novo pravilo za vratare – drže li vratari loptu u rukama predugo?
Testira se novo pravilo za vratare – drže li vratari loptu u rukama predugo?

U tijeku je testiranje novog pravila prema kojem bi vratar smio loptu držati u rukama…

Pročitaj Više