Promjene pravila nogometa 2024. godina

Promjene Pravila nogometne igre u sezoni 2024/25

IFAB je odobrio nekoliko izmjena i pojašnjenja Pravila igre koja se odnose na igrače u vezi sa dodatnim stalnim zamjenama zbog potresa mozga, opremom igrača, prekršajima i nedoličnim ponašanjem te kaznenim udarcima tijekom svoje 138. godišnje skupštine (AGM), čiji je domaćin bio Škotski nogometni savez u Loch Lomondu.

Promjene i pojašnjenja za Pravila igre 2024/25

1. srpnja 2024. će stupiti na snagu sljedeće izmjene i pojašnjenja 5 pravila.

Pravilo 3 (Igrači): Dodatne trajne zamjene potresa mozga trebaju biti opcija natjecanja u skladu s potrebnim protokolom.

Pravilo 3 (Igrači) i Pravilo 4 (Oprema igrača): Svaki tim mora imati kapetana tima koji nosi identifikacijsku traku oko ruke.

Pravilo 4 (Oprema igrača): Igrači su odgovorni za veličinu i prikladnost svojih štitnika za potkoljenice, koji su i dalje obvezni dio njihove opreme.

Pravilo 12 (Faulovi i nedolično ponašanje): Prekršaji zbog nenamjernog igranja rukom za koje se dosuđuju kazneni udarci moraju se tretirati na isti način kao i drugi prekršaji.

Pravilo 14 (Kazneni udarac): Prilikom izvođenja kaznenog udarca lopta mora biti postavljena tako da dodiruje ili nadvisuje središte oznake za kazneni udarac. Prerani ulazak u kazneni prostor nakon kaznenog udarca će biti kažnjen samo ako napadač dotakne loptu

Potvrđena testiranja novih pravila

Odobreni su detaljni protokoli za tri testiranja u lokalnim natjecanjima od treće lige na niže s ciljem poboljšanja ponašanja sudionika nogometne igre:

  • Samo kapetan momčadi može prići sucu u određenim situacijama
  • Uvođenje razdoblja za hlađenje kako bi se sudcu omogućilo da zahtijeva od momčadi da odu u vlastiti kazneni prostor
  • Povećanje vremenskog ograničenja za vratare koji drže loptu na osam sekundi, inače će se posjed vratiti protivničkoj momčadi

Trenutne smjernice za privremena isključenja u mlađih kategorija su poboljšane. Svaka potencijalna šira primjena bit će razmotrena tek nakon što se pregleda učinak ovih promjena.

IFAB je odlučio proširiti FIFA-ino suđenje u kojem sudac javno objavljuje konačne odluke i obrazloženja nakon pregleda pomoćnog suca (VAR) ili dugotrajne provjere VAR-a na druga natjecanja. Za sudjelovanje u natjecanjima bit će potrebno dopuštenje IFAB-a i morat ćete se obvezati na poštivanje FIFA-inih sudačkih i tehnoloških smjernica.

Dio lopte mora dodirivati ​​ili nadvisivati ​​središte kaznene oznake, a napad vanjskih igrača bit će kažnjen samo ako ima udarac.

Iako će promjene stupiti na snagu od 1. srpnja 2024., natjecanja koja počinju prije tog datuma mogu ih primijeniti ranije ili odgoditi njihovu provedbu najkasnije do početka sljedećeg natjecanja.

Detaljnije možete pročitati ovdje.