Promjene pravila u sezoni 2022./23.: Trajno dopuštena mogućnost zamjene do 5 igrača

Promjene pravila u sezoni 2022./23.: Trajno dopuštena mogućnost zamjene do 5 igrača

Na godišnjem zasjedanju Međunarodnog odbora nogometnih saveza (IFAB) odlučeno je kako će na utakmicama najviše razine biti trajno dopuštena mogućnost zamjene do 5 igrača. Pravilo koje je doneseno na početku pandemije bolesti COVID-19 trebalo je ostati na snazi do kraja ove godine.

Odluka za svako natjecanje

Mogućnost zamjene do 5 igrača znači kako je konačna odluka o broju zamjena ostavljena organizatorima natjecanja – FIFA-i, kontinentalnim konfederacijama i nacionalnim savezima. Propozicijama natjecanja propisati će se koliko je zamjena dozvoljeno. Broj zamjena ne smije biti manji od 3 niti veći od 5 u maksimalno 3 prekida igre po momčadi (ne računajući odmore između poluvremena i produžetaka). Ova odluka ne isključuje mogućnost dodatne zamjene igrača u produžecima.

Prema dosadašnjem iskustvu možemo vidjeti kako su odluke kontinentalnih konfederacija i nacionalnih saveza različite. Na utakmicama najvišeg ranga u Engleskoj, Škotskoj i Portugalu dozvoljene su tri zamjene, dok u Španjolskoj, Francuskoj i Njemačkoj pet. Na Euru koje je odigrano u ljeto 2021. godine bilo je dozvoljeno 5 zamjena i dodatna zamjena u produžetku.

Privremena promjena broja zamjena uvedena je kao posljedica pandemije bolesti COVID-19 zbog zaštite zdravlja igrača. Od samog početka najveći klubovi koji igraju najviše utakmica tijekom sezone pokušavali su napraviti pritisak kako bi pravilo postalo trajno.

Detaljnije o ovom pravilu možete pročitati ovdje.

Ostale promjene

Ove godine izostale su značajnije promjene Pravila, izmijenjeno je svega 6 pravila. Radi se o promjenama koje nemaju izravan utjecaj na nogometnu igru. Njihovim donošenjem nastoje se izbjeći mogući nesporazumi prilikom tumačenja i interpretacije Pravila.

Valjalo bi izdvojiti promjenu Pravila 14 – kazneni udarac gdje se vrataru omogućuje da nogom stoji i iza gol-crte. Tehnički, ako je vratar prije ove promjene stajao sa jednom nogom iza gol-crte, a sa drugom ispred napravio je prekršaj iako na taj način nije ostvario prednost zbog koje bi trebao biti kažnjen.

Izvornik na engleskom jeziku možete pronaći ovdje.