Promjene pravila u sezoni 2022./23.: Trajno dopuštena mogućnost zamjene do 5 igrača

Na godišnjem zasjedanju Međunarodnog odbora nogometnih saveza (IFAB) odlučeno je kako će na utakmicama najviše razine biti trajno dopuštena mogućnost zamjene do 5 igrača. Pravilo koje je doneseno na početku pandemije bolesti COVID-19 trebalo je ostati na snazi do kraja ove godine.

Odluka za svako natjecanje

Mogućnost zamjene do 5 igrača znači kako je konačna odluka o broju zamjena ostavljena organizatorima natjecanja – FIFA-i, kontinentalnim konfederacijama i nacionalnim savezima. Propozicijama natjecanja propisati će se koliko je zamjena dozvoljeno. Broj zamjena ne smije biti manji od 3 niti veći od 5 u maksimalno 3 prekida igre po momčadi (ne računajući odmore između poluvremena i produžetaka). Ova odluka ne isključuje mogućnost dodatne zamjene igrača u produžecima.

Prema dosadašnjem iskustvu možemo vidjeti kako su odluke kontinentalnih konfederacija i nacionalnih saveza različite. Na utakmicama najvišeg ranga u Engleskoj, Škotskoj i Portugalu dozvoljene su tri zamjene, dok u Španjolskoj, Francuskoj i Njemačkoj pet. Na Euru koje je odigrano u ljeto 2021. godine bilo je dozvoljeno 5 zamjena i dodatna zamjena u produžetku.

Privremena promjena broja zamjena uvedena je kao posljedica pandemije bolesti COVID-19 zbog zaštite zdravlja igrača. Od samog početka najveći klubovi koji igraju najviše utakmica tijekom sezone pokušavali su napraviti pritisak kako bi pravilo postalo trajno.

Detaljnije o ovom pravilu možete pročitati ovdje.

Ostale promjene

Ove godine izostale su značajnije promjene Pravila, izmijenjeno je svega 6 pravila. Radi se o promjenama koje nemaju izravan utjecaj na nogometnu igru. Njihovim donošenjem nastoje se izbjeći mogući nesporazumi prilikom tumačenja i interpretacije Pravila.

Valjalo bi izdvojiti promjenu Pravila 14 – kazneni udarac gdje se vrataru omogućuje da nogom stoji i iza gol-crte. Tehnički, ako je vratar prije ove promjene stajao sa jednom nogom iza gol-crte, a sa drugom ispred napravio je prekršaj iako na taj način nije ostvario prednost zbog koje bi trebao biti kažnjen.

Izvornik na engleskom jeziku možete pronaći ovdje.

Najnoviji Članci

Suci će uživo objavljivati VAR odluke?
Suci će uživo objavljivati VAR odluke?

IFAB je na svojim web stranicama objavio kako je u studenom 2023. godine u Londonu…

Pročitaj Više
Sudačka nadoknada vremena – kako se određuje?
Sudačka nadoknada vremena – kako se određuje?

Sudačka nadoknada vremena je dodatno vrijeme koje sudac dodaje na kraju svakog poluvremena kako bi…

Pročitaj Više
Suci na Svjetskom prvenstvu u Kataru
Suci na Svjetskom prvenstvu u Kataru

FIFA je odabrala koji će suci na Svjetskom prvenstvu u Kataru suditi ukupno 64 utakmice.…

Pročitaj Više