Privremena promjena broja zamjena

Privremena promjena Pravila 3 – umjesto 3 moguće zamijeniti 5 igrača

Privremena promjena broja zamjena

International Football Association Borad (IFAB) je na svojim web stranicama objavio odluku o privremenoj promjeni Pravila 3 – Igrači. Navedena promjena odnosi se na broj igrača koji mogu biti zamijenjeni tijekom utakmice. Umjesto 3, svaka momčad može promijeniti 5 igrača i jednog dodatnog u produžetku. Ova promjena je opcionalna, konačnu odluku o broju zamjena donosi nacionalni savez ili kontinentalna konfederacija za međunarodna klupska i reprezentativna natjecanja.

Ovaj članak uređen je u skladu sa Pravilima 2021./2022.

Kako se ne bi remetio tijek utakmice i izmjene se ne bi koristile u taktičke svrhe, svaka momčad ima pravo 3 puta mijenjati igrače tijekom igre. Zamjene su mogu raditi i u poluvremenu. Momčadi će same odlučiti kojom dinamikom će mijenjati igrače, moguće je promijeniti svih 5 igrača od jednom ili u 3 prekida igre.

Pročitajte više:
Promjene pravila u sezoni 2020./2021.
Pravilo 3 – Igrači

Odluka je donesena u svibnju 2020. godine zbog utjecaja COVID-19 pandemije na nogomet i ostaje dostupna u svim natjecanjima najviše razine koja moraju biti završena najkasnije do 31. prosinca 2022. godine. IFAB će nastaviti pratiti situaciju te će produljiti primjenu privremenog pravila ako se to pokaže potrebno.

Iako su neki mediji prenijeli kako se radi o revolucionarnoj promijeni koja bi mogla trajno ostati, IFAB naglašava kako je privremena promjena broja zamjena povezana sa okolnostima koje su nastupile zbog COVID-19 bolesti.

Izvornik možete pročitati ovdje.

VAŽNO! Izmjenama Pravila nogometne igre za sezonu 2022./23. privremena mogućnost do 5 zamjena postala je trajna! Više o tome pročitajte ovdje.

Najnoviji Članci

Suci će uživo objavljivati VAR odluke?
Suci će uživo objavljivati VAR odluke?

IFAB je na svojim web stranicama objavio kako je u studenom 2023. godine u Londonu…

Pročitaj Više
Sudačka nadoknada vremena – kako se određuje?
Sudačka nadoknada vremena – kako se određuje?

Sudačka nadoknada vremena je dodatno vrijeme koje sudac dodaje na kraju svakog poluvremena kako bi…

Pročitaj Više
Suci na Svjetskom prvenstvu u Kataru
Suci na Svjetskom prvenstvu u Kataru

FIFA je odabrala koji će suci na Svjetskom prvenstvu u Kataru suditi ukupno 64 utakmice.…

Pročitaj Više