Suci će uživo objavljivati VAR odluke?

IFAB je na svojim web stranicama objavio kako je u studenom 2023. godine u Londonu održana godišnja poslovna skupština IFAB-a na kojoj su raspravljene teme vezane uz buduće promjene Pravila nogometne igre. Jedna od mogućih promjena je i sudačka objava VAR odluke uživo.

Skupština je slijedeći preporuke nogometnog i tehničkog panela IFAB-a, podržala prijedlog testnog razdoblja u kojem samo kapetan momčadi može prilaziti sucu u određenim važnim situacijama u igri. Osim toga, dogovoreno je da se privremena isključenja (sin bins) za prigovaranje i određene taktičke prekršaje isprobaju na višim razinama, nakon što su uspješno implementirani na nižim razinama. U predstojećem vremenu će biti razvijeni sustav i protokoli za testiranje.

Raspravljalo se o mjerama strože primjene Pravila nogometne igre prema igračima i trenerima koji pokazuju nepoštivanje prema ostalim sudionicima nogometne utakmice. Jedna od mjera suzbijanja takvog ponašanja su i kamere na tijelu koje nosi sudački tim na terenu za igru.

Članovi poslovne skupštine složili su se kako je potrebno nastaviti sa razvojem poluautomatske tehnologije zaleđa kako bi se pomoglo sucima na terenu da ubrzaju donošenje odluka u vezi sa situacijama zaleđa.

Objava VAR odluke?

Također je dogovoreno da nakon uspješnog pokusa komunikacije odluka VAR-a koji je provela FIFA, u kojem sudac objavljuje konačnu odluku nakon pregleda VAR-a, godišnja skupština treba razmotriti uključivanje ove učinkovite mjere u Pravila igre.

Kako će u praksi izgledati objava VAR odluke još nije poznato.

Smanjenje izgubljenog vremena i prekida tempa igre

Jedna od rasprava poslovne skupštine IFAB-a vodila se i o potencijalnim strategijama za rješavanje izgubljenog vremena u utakmicama i taktikama usmjerenim na prekid tempa igre, uključujući u vezi sa šestosekundnim ograničenjem za golmane, odgađanjem ponovnih pokretanja i upravljanjem ozljedama.

Kako se određuje sudačka nadoknada, možete pročitati ovdje.

Pojašnjenja za Pravila igre 2024/25

Razmatrana su i potencijalna pojašnjenja za Pravila igre 2024/25, uključujući moguću izmjenu Pravila 12 (Prekršaji i nedolično ponašanje), prema kojem bi prekršaji rukom za koje se dodjeljuju kazneni udarci bili sankcionirani na isti način kao i prekršaji.

Razvoj VAR-a

Članovi su bili obaviješteni o tekućem pregledu protokola video pomoćnika sudca (VAR) koji vodi FIFA, kako je najavljeno na godišnjoj općoj skupštini IFAB-a (AGM) u ožujku 2023., koji ima za cilj utvrditi jesu li potrebne formalne preporuke za izmjene ili pokuse. Proces će uključivati rasprave s predstavnicima nogometnih natjecanja koja imaju opsežno iskustvo s korištenjem sustava VAR. Svi članovi su se složili da mjere ne bi smjele rezultirati dodatnim kašnjenjima.