Igranje rukom Leovca na utakmici Dinamo-Hajduk

Igranje rukom Leovca na utakmici Dinamo-Hajduk

Na utakmici 16. kola 1. HNL između Dinama i Hajduka (1:1) igranje rukom Leovca  sudac Ivan Bebek je okarakterizirao kao prekršaj za kazneni udarac. S obzirom da je lopta upućena sa svega 3-4 metra mnogi smatraju kako je odluka bila prestroga. Cijeli izvještaj s utakmice možete pročitati ovdje.

Detaljnije o igranju rukom već sam pisao na portalu. IFAB je izmjenama pravila nogometne igre za sezonu 2019./2020. detaljno definirao u kojim okolnostima je počinjen prekršaj nakon što igrač igra rukom. Više o tome možete pročitati ovdje.

Zašto je odluka ispravna?

Kada sudac odlučuje treba li dosuditi prekršaj zbog igranja rukom, prije svega treba obratiti pažnju na položaj ruke i namjeru igrača da njome igra po lopti, a nakon toga i na udaljenost s koje je lopta upućena.

Igranje rukom Leovca

Ako pobliže pogledamo  trenutak kada je Leovca lopta pogodila u ruku, vidimo kako se njegov lakat nalazio iznad razine ramena. U ovoj situaciji nije važno sa koje udaljenosti je lopta upućena, jer  obrambeni igrač mora voditi računa o tome da njegove ruke ne čine tijelo većim. Dapače, nakon ovogodišnjih izmjena Pravila obvezuju suca kako mora suditi prekršaj u ovakvim situacijama bez obzira na jačinu lopte i udaljenost s koje je napucana.

Sudac je Leovcu pokazao žuti karton zato što je smatrao kako je prilikom igranja rukom spriječio napadača Hajduka u obećavajućoj situaciji za postizanje zgoditka.

Slične situacije

Zbog edukacije zamislimo kako je lopta ubačena na vrh kaznenog prostora i dvojica igrača se upuštaju u skok. Nakon što je Leovac igrao glavom, lopta mu se odbila u ruku koja je podignuta iznad razine ramena. U takvim situacijama sudac isto mora dosuditi prekršaj odnosno kazneni udarac. Ista situacija je kada bi ga pogodila lopta koja se odbila od glave suparničkog igrača koji je bio s njim u skoku. Situacija se mijenja kada je ruka ispod razine ramena, a odbila se od glave igrača ili suparničkog igrača s kojim se bori za loptu. Tada obično nije prekršaj i sudac bi pustio igru da se nastavi.

Pročitajte više:

Kratki pregled promjena Pravila nogometne igre u sezoni 2019./2020.

Igranje rukom

Pravilo 12 – Prekršaji i nesportsko ponašanje