Igranje rukom

Igranje rukom – kada je prekršaj?

U ovom članku objasniti ćemo kada je igranje rukom prekršaj, pa čak i kada je bilo bez namjere. Kako bi se izbjegle nedoumice i različita tumačenja, IFAB je u Pravilu 12 detaljno objasnio kada je igranje rukom prekršaj.

Slučajno i namjerno igranje rukom

Prekršaj se može počiniti namjernim (uvijek) i slučajnim (u određenim situacijama) igranjem rukom ili šakom. Igrač je počinio prekršaj ako loptu namjerno dodirne rukom ili šakom, izuzev vratara unutar vlastitog kaznenog prostora.

Slučajno igranje rukom je prekršaj ako igrač kojeg je lopta pogodila u ruku:

  • postigne pogodak ili stvori prigodu za postizanje pogotka
  • tijelo učini neprirodno velikim te na taj način preuzme rizik da igra rukom

Suci moraju procijeniti je li igrač stekao prednost nakon što ga je lopta slučajno pogodila u ruku. Ovo se odnosi i kod nenamjernog igranja rukom, čak i kada je lopta napucana iz neposredne blizine ušla u vrata.

Riješite kviz i doznajte koliko poznajete pravila nogometa

Nema prekršaja ako igrača lopta slučajno pogodi u ruku nakon što se odbila od nekog drugog dijela njegovog tijela ili tijela drugog igrača u neposrednoj blizini. Pri tome igrač mora držati ruke tako da tijelo ne čine većim. Ukoliko igrača lopta pogodi u ruku kada se njome pridržavao da ne padne, ili da ublaži pad te je ruka bila između tla i tijela, tada također nije počinio prekršaj. Igrač kojeg pogodi lopta u ruku koja je podignuta iznad razine ramena počinio je prekršaj.

U praksi to izgleda ovako. Zamislimo kako napadač pokušava ubaciti loptu u kazneni prostor. Jedan do dva metra ispred njega nalazi se suparnički (obrambeni) igrač kojeg lopta udara u ruku. Ukoliko ruka nije podignuta iznad razine ramena ili odmaknuta od tijela sudac neće suditi prekršaj. Razlog tomu je što igrač nije imao dovoljno vremena da izmakne ruku.

Položaj ruke je od velikog značaja kada sudac odlučuje hoće li dosuditi prekršaj. Važno je voditi računa o tome je li ruka uz tijelo, koliko je visoko podignuta i s koje je udaljenosti lopta udarena u nju. Igrač koji ulazi u duel sa previsoko podignutim rukama i lopta ga pogodi iz neposredne blizine tako da se odbila od njega ili drugog igrača, biti će kažnjen prekršajem.

Više na sudenje.net:
Zaleđe i prekršaj zaleđa
Prekršaj zaleđa unutar vlastite polovice terena
Što je VAR?
Uloga VAR-a

Vratari i izuzeci

Vratari unutar vlastitog kaznenog prostora imaju pravo igrati rukom, pod uvjetom da im loptu nije namjerno dodao njihov suigrač. Smatra se kako je igrač namjerno igrao loptom kada ju je kontrolirao i svjesno, s očitom namjerom, dodao svojem vrataru. Dodavanje lopte glavom ili prsima u samo rijetkim slučajevima smatraju se namjernim . Ako igrač kontrolira loptu nogama, podigne ju te doda svojem vrataru glavnom ili nekim drugim dijelom tijela (izuzev rukom), počinio je prekršaj koji se sankcionira neizravnim slobodnim udarcem za suparničku momčad unutar kaznenog prostora i opomenom za dodavača zbog nesportskog ponašanja. Ako obrambeni igrač nekontrolirano ispuca loptu nogom u zrak, vratar se ima pravo upustiti u borbu za loptu rukom.

Izvan kaznenog prostora vratar ne smije igrati rukom i šakom. Takvi prekršaji kažnjavaju se izravnim slobodnim udarcem, a po potrebi žutim ili crvenim kartonom.

Vratar rukom ne može postići pogodak izravno u suparnička vrata. Ukoliko lopta uđe u vrata, a nitko od drugih igrača nije dirao loptu, igra se nastavlja udarcem s vrata.

Stegovne mjere

Igranje rukom kažnjava se izravnim slobodnim udarcem ili kaznenim udarcem ukoliko se prekršaj dogodio unutar kaznenog prostora. Očigledno namjerno igranje rukom ili spriječavanje obećavajuće situaciju za postizanje pogotka kažnjava se žutim kartonom, a spriječavanje izgledne situaciju za postizanje pogotka isključenjem, bez obzira je li se prekršaj dogodio unutar ili izvan kaznenog prostora (ovo se odnosi i na vratara).

Utjecaj ruke kod pozicije zaleđa

Ruke kao dio tijela kojima nije moguće postići pogodak ne utječu na poziciju zaleđa. Ovo se odnosi na igrače obrane i napada, uključujući i vratare. Suci su dobili naputak kako moraju razlikovati rame od ruke. U Pravilu 12 je definirano kako gornji dio ruke započinje od donjeg dijela pazuha.

Ovo pravilo odnosi se i na vratare u slučaju da se nađu u ulozi napadača ili predzadnjeg igrača obrane. Bez obzira što vratar može igrati rukom unutar svojeg kaznenog prostora njome ne može postići pogodak, stoga se niti vratarima ne uzima ruka kada se određuje položaj zaleđa.

Najnoviji Članci

Suci će uživo objavljivati VAR odluke?
Suci će uživo objavljivati VAR odluke?

IFAB je na svojim web stranicama objavio kako je u studenom 2023. godine u Londonu…

Pročitaj Više
Sudačka nadoknada vremena – kako se određuje?
Sudačka nadoknada vremena – kako se određuje?

Sudačka nadoknada vremena je dodatno vrijeme koje sudac dodaje na kraju svakog poluvremena kako bi…

Pročitaj Više
Suci na Svjetskom prvenstvu u Kataru
Suci na Svjetskom prvenstvu u Kataru

FIFA je odabrala koji će suci na Svjetskom prvenstvu u Kataru suditi ukupno 64 utakmice.…

Pročitaj Više