Igranje rukom

Igranje rukom

U ovom članku objasniti ćemo kada je igranje rukom prekršaj, pa čak i kada je ono bilo ne namjerno. Kako bi se izbjegle nedoumice i različita tumačenja, IFAB je u Pravilu 12 definirao kada je igranje rukom prekršaj.

Slučajno i namjerno igranje rukom

Prekršaj se može počiniti namjernim (uvijek) i slučajnim (u određenim situacijama) igranjem rukom ili šakom. Igrač je počinio prekršaj ako loptu namjerno dodirne rukom ili šakom, izuzev vratara unutar vlastitog kaznenog prostora. Ako igrača lopta pogodi slučajno u ruku i dođe u njegov posjed te postigne pogodak u suparnička vrata ili stvori prigodu za postizanje pogotka, počinio je prekršaj. Smisao nogometa je postizanje pogodaka bilo kojim dijelom tijela osim rukom. Suci moraju voditi računa o tome je li napadač stekao prednost nakon što ga je lopta slučajno pogodila u ruku. Ovo se odnosi i kod nenamjernog igranja rukom i kada je lopta napucana iz neposredne blizine i ušla u vrata.

Riješite kviz i doznajte koliko poznajete pravila nogometa

Igrač nije počinio prekršaj ako ga je lopta slučajno pogodila u ruku nakon što se odbila od nekog drugog dijela njegovog tijela ili tijela drugog igrača u neposrednoj blizini. Pri tome igrač mora držati ruke tako da tijelo ne čine većim. Ukoliko igrača lopta pogodi u ruku kada se njome pridržavao da ne padne, ili da ublaži pad, te je ruka bila između tla i tijela, tada također nije počinio prekršaj. Ukoliko igrača pogodi lopta u ruku koja je podignuta iznad razine ramena, tada će sudac dosuditi prekršaj.

U praksi to izgleda ovako. Zamislimo kako napadač pokušava ubaciti loptu u kazneni prostor. Jedan do dva metra ispred njega nalazi se suparnički (obrambeni) igrač kojeg lopta udara u ruku. Ukoliko ruka nije podignuta iznad razine ramena i odmaknuta od tijela sudac neće suditi prekršaj. Razlog tomu je što igrač nije imao dovoljno vremena da izmakne ruku. U suprotnom će biti prekršaj.

Položaj ruke

Kao što smo već mogli primjetiti, položaj ruke od velikog je značaja kada sudac odlučuje hoće li dosuditi prekršaj. Važno je voditi računa o tome da li je ruka uz tijelo, koliko je visoko podignuta i s koje udaljenosti je lopta udarena u nju. Igrač koji ulazi u duel sa previsoko podignutim rukama i lopta ga pogodi iz neposredne blizine tako da se odbila od njega ili drugog igrača, biti će kažnjen prekršajem.

Više na sudenje.net:
Zaleđe i prekršaj zaleđa
Prekršaj zaleđa unutar vlastite polovice terena
Što je VAR?
Uloga VAR-a

Vratari i izuzeci

Vratari unutar vlastitog kaznenog prostora imaju pravo igrati rukom, pod uvjetom da im loptu nije namjerno dodao njihov suigrač. Smatra se kako je igrač namjerno igrao loptom kada ju je kontrolirao i svjesno, s očitom namjerom, dodao svojem vrataru. Dodavanje lopte glavom ili prsima u samo rijetkim slučajevima smatraju se namjernim . Ako igrač kontrolira loptu nogama, podigne ju i doda svojem vrataru glavnom ili nekim drugim dijelom tijela (izuzev rukom), počinio je prekršaj koji se sankcionira neizravnim slobodnim udarcem za suparničku momčad unutar kaznenog prostora i opomenom za dodavača zbog nesportskog ponašanja. Ako obrambeni igrač nekontrolirano ispuca loptu nogom u zrak, vratar se ima pravo upustiti u borbu za loptu rukom.

Izvan kaznenog prostora vratar ne smije igrati rukom i šakom. Takvi prekršaji kažnjavaju se izravnim slobodnim udarcem, a po potrebi i žutim ili crvenim kartonom.

Vratar rukom ne može postići pogodak izravno u suparnička vrata. Ukoliko lopta uđe u vrata, a nitko od drugih igrača nije dirao loptu, igra se nastavlja udarcem s vrata.

Stegovne mjere

Igranje rukom kažnjava se izravnim slobodnim udarcem ili kaznenim udarcem ukoliko se prekršaj dogodio unutar kaznenog prostora. Ukoliko igrač očigledno namjerno igra rukom ili spriječi obećavajuću situaciju za postizanje pogotka biti će opomenut, a ukoliko spriječi izglednu situaciju, mora biti isključen, bilo da se prekršaj dogodio unutar ili izvan kaznenog prostora (ovo se odnosi i na vratara).