Kratki pregled promjena Pravila nogometne igre za sezonu 2019./2020.

Kratki pregled promjena Pravila nogometne igre za sezonu 2019./2020.

Na svojem 133. godišnjem zasjedanju Međunarodnog odbora nogometnih saveza (IFAB) donesene su promjene Pravila nogometa. Promjene se primjenjuju od lipnja 2019. godine. Sve promjene donesene su nakon dvogodišnjeg testiranja.

Mnoga pravila su ovim promijenama tek detaljnije objašnjena, međutim određena su doživjela veliku promjenu. IFAB nastoji promijenama detaljnije objasniti neka pravila kako bi se izbjegla različita tumačenja.

Pravilo 3 – Igrači

Jedna od većih promijena odnosi se na postupak zamijene. Navikli smo kako se zamjena radi na sredini terena. Od sada igrač mora napustiti igru na najbližem mjestu granične crte, kada dobije od suca dozvolu za izlaskom. Po napuštanju igre zamjenjeni se igrač mora odmah uputiti prema tehničkom prostoru ili svlačionici.

Sudac može dopustiti igraču izlazak iz igre na središnjoj crti ukoliko može brzo izaći ili postoje sigurnosni razlozi. Svrha promjene je onemogućavanje igrača/momčadi u odugovlačenju vremena.

Pravilo 5 – Sudac

Pravilo 5 promjenjeno je u dvije točke. Prošle je godine u točki 2. „Odluke sudaca“ definirano kako sudac ne može promijeniti odluku ukoliko je dosudio kraj poluvremena i utakmice te napustio teren za igru. Ove godine to pravilo je dorađeno i sudac može promijeniti odluku u dvije situacije:

  • ako je napustio teren za igru zbog pregleda snimke
  • kako bi pozvao igrače da se vrate na teren za igru

Ukoliko je sudac napustio teren iz bilo kojeg drugog razloga (npr. Otišao je u svlačionicu) i shvatio da je donio pogrešnu odluku, ne može ju promijeniti bez obzira što igra nije nastavljena.

Važna promijena odnosi i na pokazivanje disciplinskih mjera službenim osobama. Uobićajeno je bilo da ih sudac opomene ili isključi usmenim putem. Od sada će sudac i prema ovim osobama imati obvezu javnog pokazivanja stegovnih mjera u obliku žutog ili crvenog kartona.

Ukoliko sudac ne može odrediti koju službenu osobu treba sankcionirati, kazniti će glavnog trenera jer je on glavna službena osoba. Član liječničke službe koji počini prekršaj za isključenje smije ostati na klupi ako je jedini član liječničkog tima i nema ga tko zamijeniti.

Pravilo 8 – Početak i nastavak igre

Prema starim pravilima, momčad koja je prije početka utakmice pobijedila u bacanju novčića birala na koja će vrata napadati. Sada će odlučivati hoće li izvesti početni udarac ili će odabrati vrata na koja će napadati.

Pravilo 9 – Lopta u igri i izvan igre

Veliku promjenu donosi i pravilo 9. Kontakt suca i lopte u nekim se situacijama više ne smatra kao da se ništa nije dogodilo. Kada lopta dodirne suca smatra se da je izvan igre ako:

  • ostane u igri te omogući momčadi da započne obećavajući napad
  • uđe izravno u vrata
  • promjeni momčad u posjedu lopte

Igra se nastavlja spuštanjem lopte.

Ako lopta pogodi suca i ne dogodi se niti jedna od 3 navedene situacije, igra se nastavlja bez prekida.

Pravilo 12 – Prekršaji i nesportsko ponašanje

U novim se pravila posebna pažnja stavila na igranje rukom. Više se prekršajem sankcionirati isključivo namjerno igranje rukom. Prekršaj za izravni slobodni udarac dosuđivati svaki puta kada igrač:

  • Namjerno dodirne loptu rukom
  • Stekne posjed ili kontrolu nad loptom nakon što je lopta dodirnula ruku ili šaku te nakon toga postigne pogodak u suparnička vrata ili stvori priliku za postizanje pogotka (čak ako je pogodak postignut nogom)
  • Izravno postigne pogodak rukom makar se radilo i o slučajnom igranju rukom.

IFAB smatra kako postizanje pogotka rukom nije u duhu nogometne igre, čak ako je pogodak postignut sasvim slučajno. Ukoliko igrač postigne pogodak rukom, pa i u situaciji kada je lopti bio okrenut leđima takav se pogodak neće priznati. Važno je napomenuti kako se ovo odnosi i na vratare unutar njihovog kaznenog prostora. Ukoliko postignu pogodak u suparnička vrata, igra će se nastaviti udarcem s vrata za suparničku momčad.

Nova pravila posebno pozivaju igrače kako moraju paziti na položaj ruke. Zabranjeno je pomoću ruku ili šaka činiti tijelo neprirodno većim ili ih dizati preko razine ramena. Prekršaj je čak i u situacijama kada je loptu udario igrač u neposrednoj blizini ili se odbila izravno od glave i tijela.

Ukoliko igrača lopta pogodi u ruku koja se nalazila blizu tijela i nije ga činila neprirodno većim, prekršaja nema. Ukoliko igrač padne, igrač se može pridržavati rukom za tlo, ali ruka ne smije biti ispružena vodoravno ili okomito izvan tijela.

Pravilo 13 – Slobodni udarci

Promjene pravila nogometa donose jedan od noviteta kod izvođenja slobodnih udaraca je zabrana ometanja igrača u „živom zidu“. Tako će igrači momčadi koja se brani morati biti udaljeni 9,15m od lopte dok će suigrači izvođača morati biti udaljeni 1m od „živog zida“.

Pravilo 14 – Kazneni udarac

Pravilo o načinu izvođenja kaznenog udarca također je doživjelo važnu promjenu koja se tiče, prije svega, vratara. Naime, prema dosadašnjim pravilima vratar je s obje noge mora stajati na crti sve dok lopta ne bude udarena. Sada vratar mora imati dio jednog stopala na crti ili u njenoj ravnini. Ovo znači da vratar drugom nogom smije stajati unutar terena za igru i smije skakati na crti ukoliko to želi.

Pravilo 16 – Udarac s vrata

Do sada je lopta prilikom izvođenja udarca s vrata bila u igri kada bi izašla izvan kaznenog prostora. Ukoliko je netko igrao loptom prije nego što je bila u igri, udarac se ponavljao. Promjene pravila nogometa kažu kako je lopta u igri čim je jasno pomaknuta. Suparnički igrači sve dok lopta nije u igri moraju biti izvan kaznenog prostora.

Izvor: HNS

Pročitajte više na Sudenje.net:
Igranje rukom
Zaleđe i prekršaj zaleđa
Prekršaj zaleđa na vlastitoj polovici terena
Što je VAR?
Kviz iz Pravila nogometa