Promjene Pravila u sezoni 2021./2022.

U travnju ove godine putem videokonferencije je održana redovita sjednica Međunarodnog odbora nogometnih saveza (IFAB) na kojoj su donesene promjene nogometnih pravila. Sjednicom je predsjedavao predsjednik velškog nogometnog saveza Kieran O’Connor.

Baš poput prošlogodišnjih promjena i ove su donesene u sjeni globalne pandemije bolesti COVID-19 te su manje obuhvatne nego prijašnjih godina. Stupaju na snagu 1. srpnja 2021. godine, a svoju premjeru doživjeti će nešto ranije – na Europskom nogometnom prvenstvu.

Pročitajte više:
Privremena promjena Pravila 3 – umjesto 3 moguće zamijeniti 5 igrača
Promjene pravila u sezoni 2020./2021.
Kratki pregled promjena Pravila nogometne igre za sezonu 2019./2020.

U nastavku donosimo najvažnije ovogodišnje promjene.

Pravilo 11 – Zaleđe

U pravilu 12 utvrđeno je kako rame nije dio ruke, odnosno da je gornja granica ruke poravnata sa donjim dijelom pazuha. Ovo će se koristiti i prilikom utvrđivanja pozicije zaleđa koje je kažnjivo. Šake i ruke svih igrača, uključujući i vratara ne uzimaju se u obzir jer rukama nije moguće postići pogodak. Rame se smatra legitimnim načinom za postizanje pogotka, stoga se u tom kontekstu mora promatrati i kada je riječ o zaleđu.

Pravilo 12 – Prekršaji i nesportsko ponašanje

U novim pravilima naglašava se kako nije svaki dodir lopte i ruke prekršaj. Prekršaj je:

  • kada igrač namjerno dodirne loptu rukom (primjerice pomicanjem ruke prema lopti),
  • rukom dodirne loptu u trenutku kada je ruka činila tijelo neprirodno većim
  • kada postigne pogodak rukom.

Smatra se kako igrač čini tijelo neprirodno većim kada položaj ruke nije posljedica igračeve kretnje tijelom u toj specifičnoj situaciji ili kada kretnja neopravdava položaj ruke. U ovom slučaju igrač preuzima rizik da će biti sankcioniran prekršajem.

Postizanje pogotka rukom nije dozvoljeno niti kada je slučajno. Ovo uključuje izravno postizanje pogotka rukom ili igranje rukom neposredno prije postizanja pogotka.

S popisa prekršaja uklonjeno je suigračevo slučajno igranje rukom prije postizanje pogotka te slučajno igranje rukom pri stvaranju prilike za postizanje pogotka.

Privremena promjena broja zamjena koja dopušta maksimalno do 5 zamjena ostaje na snazi za cijelu iduću sezonu. Ova mogućnost je opcionalna i regulira se propozicijama natjecanja.

Promjene nogometnih pravila ove godine stupaju na snagu mjesec dana kasnije nego što je uobičajeno, kako bi nogometni savezi diljem svijeta imali dovoljno vremena za prilagodbu. Natjecanja koja započinju prije toga datuma također smiju primjenjivati nova pravila. Zahvaljujući ovoj mogućnosti premijeru ćemo imati već na ovogodišnjem EURU

Sve promjene Pravila donesene ove godine možete pronaći ovdje.

Najnoviji Članci

Suci će uživo objavljivati VAR odluke?
Suci će uživo objavljivati VAR odluke?

IFAB je na svojim web stranicama objavio kako je u studenom 2023. godine u Londonu…

Pročitaj Više
Sudačka nadoknada vremena – kako se određuje?
Sudačka nadoknada vremena – kako se određuje?

Sudačka nadoknada vremena je dodatno vrijeme koje sudac dodaje na kraju svakog poluvremena kako bi…

Pročitaj Više
Suci na Svjetskom prvenstvu u Kataru
Suci na Svjetskom prvenstvu u Kataru

FIFA je odabrala koji će suci na Svjetskom prvenstvu u Kataru suditi ukupno 64 utakmice.…

Pročitaj Više