Slobodni udarci

Pravilo 13 – Slobodni udarci

Slobodni udarci su jedan od načina nastavka igre. Izvode se kao posljedica prekršaja osim u situacijama kada se igra nastavlja kaznenim udarcem.

1. Vrste slobodnih udaraca

Izravni i neizravni slobodni udarci dosuđuju se u korist suparničke momčadi igrača, zamjenskog igrača, zamijenjenog igrača ili isključenog igrača, ili službene osobe koja je skrivila prekršaj.

Pravilo broj 13 – “Slobodni udarci” uređeno je prema Pravilima nogometne igre 2021./22.

Znak za neizravni slobodni udarac

Sudac označava neizravni slobodni udarac podizanjem ruke iznad glave. Ruku zadržava u tom položaju sve dok udarac ne bude izveden te lopta ne dodirne nekog drugog igrača ili dok lopta ne izađe izvan terena za igru ili je jasno da pogodak ne može biti postignut izravno.

Neizravni slobodni udarac mora biti ponovljen ako sudac propusti označiti da je slobodni udarac neizravan te udarena lopta uđe u vrata.

Ulazak lopte u vrata
 • ako je lopta pri izravnom slobodnom udarcu udarena izravno u suparnička vrata, pogodak se priznaje
 • ako je lopta pri neizravnom slobodnom udarcu udarena izravno u suparnička vrata, dosuđuje se udarac s vrata
 • ako je lopta pri izravnom ili neizravnom slobodnom udarcu udarena izravno u vlastita vrata momčadi koja izvodi udarac, dosuđuje se udarac iz kuta

2. Postupak

Svi se slobodni udarci izvode s mjesta gdje se prekršaj dogodio, osim:

 • neizravnih slobodnih udaraca dosuđenih za momčad koja napada zbog prekršaja unutar suparničkog vratarevog prostora; oni se izvode s najbliže točke na crti vratarevog prostora usporednoj s gol-crtom
 • izravnih slobodnih udaraca dosuđenih za momčad koja se brani unutar njihovog vratarevog prostora; oni mogu biti izvedeni bilo gdje unutar tog prostora
 • slobodnih udaraca zbog prekršaja koji uključuju igračev ulazak, ponovni ulazak ili izlazak s terena za igru bez sučevog dopuštenja; oni se izvode s mjesta gdje je lopta bila u trenutku zaustavljanja igre. Međutim ako igrač napusti teren za igru  kao dio igre, te počini prekršaj nad drugim igračem, igra se nastavlja slobodnim udarcem na graničnoj crti u točki najbližoj mjestu prekršaja. U slučaju prekršaja za izravni slobodni udarac dosuđuje se kazneni udarac ako je ta točka unutar kaznenog prostora igrača koji je počinio prekršaj
 • ako pravilo određuje drugo mjesto izvođenja (vidi pravila 3, 11, 12)

Lopta:

 • mora mirovati, a izvođač ne smije ponovo dodirnuti loptu prije nego što lopta dodirne drugog igrača
 • je u igri kada je udarena i jasno pomaknuta, osim u slučaju slobodnog udarca za momčad koja se brani unutar njihovog kaznenog prostora; tada je lopta u igri kada je izravno udarena izvan kaznenog prostora

Dok lopta ne uđe u igru, svi suparnički igrači moraju ostati:

 • najmanje 9,15 metara udaljeni od lopte, osim ako se nalaze na vlastitoj gol-crti između stupova vrata
 • izvan kaznenog prostora u slučaju slobodnih udaraca unutar suparničkog kaznenog prostora

Ako tri ili više igrača iz momčadi koja se brani čine „živi zid“, svi igrači momčadi koja napada moraju ostati na najmanje 1 m (1 jard) udaljenosti od „živog zida“ sve dok lopta ne bude u igri.

Slobodni udarac može biti izveden podizanjem lopte jednom ili objema nogama istovremeno.

Fintiranje izvođenja slobodnog udarca, kako bi se zbunili suparnički igrači, dopušteno je kao dio nogometne igre.

Ako igrač koji ispravno izvodi slobodni udarac namjerno udari loptom u suparničkog igrača kako bi ponovo igrao loptom, ali ne na neoprezan ili preoštar način, niti upotrebom pretjerane sile, sudac dopušta nastavak igre.

3. Prekršaji i sankcije

Ako pri izvođenju slobodnog udarca suparnik stoji bliže lopti od propisane udaljenosti, slobodni udarac se ponavlja, osim ako se može pustiti prednost; no ako igrač brzo izvede slobodni udarac, a loptu presiječe suparnički igrač koji se nalazi na manje od 9,15m udaljenosti, sudac dopušta nastavak igre. Međutim, suparnički igrač koji namjerno omogućava izvođenje slobodnog udarca mora biti opomenut zbog odugovlačenja nastavka igre.

Pri izvođenju slobodnog udarca, ako se igrač momčadi koja napada nalazi na manje od 1 m (1 jard) od „živog zida“ koji čine tri ili više igrača momčadi koja se brani, dosuđuje se neizravni slobodni udarac.

Ako momčad koja se brani brzo izvede slobodni udarac iz svog kaznenog prostora, a suparnički su igrači unutar kaznenog prostora jer nisu imali vremena napustiti ga, sudac dopušta nastavak igre. Ako suparnički igrač koji se nalazi u kaznenom prostoru u trenutku izvođenja slobodnog udarca, ili ulazi u kazneni prostor prije nego što lopta bude u igri, dodirne loptu ili se upusti u borbu za loptu prije nego što lopta dodirne drugog igrača, slobodni udarac se ponavlja.

Nakon što lopta bude u igri, ako je izvođač ponovo dodirne prije nego što je dodirnula drugog igrača, dosuđuje se neizravni slobodni udarac, a ako izvođač namjerno igra rukom:

 • dosuđuje se izravni slobodni udarac
 • dosuđuje se kazneni udarac ako se prekršaj dogodio unutar kaznenog prostora izvođača, osim ako je izvođač bio vratar, tada se dosuđuje neizravni slobodni udarac.

Najnoviji Članci

Suci će uživo objavljivati VAR odluke?
Suci će uživo objavljivati VAR odluke?

IFAB je na svojim web stranicama objavio kako je u studenom 2023. godine u Londonu…

Pročitaj Više
Sudačka nadoknada vremena – kako se određuje?
Sudačka nadoknada vremena – kako se određuje?

Sudačka nadoknada vremena je dodatno vrijeme koje sudac dodaje na kraju svakog poluvremena kako bi…

Pročitaj Više
Suci na Svjetskom prvenstvu u Kataru
Suci na Svjetskom prvenstvu u Kataru

FIFA je odabrala koji će suci na Svjetskom prvenstvu u Kataru suditi ukupno 64 utakmice.…

Pročitaj Više