Tko donosi/mijenja pravila?

Nogomet je jedan od najpopularnijih i najraširenijih sportova svijeta. No, jeste li se ikada zapitali  tko donosi, odnosno mijenja nogometna pravila? Tko je zaslužan za to i kakav proces je potreban da bi se neko pravilo promijenilo? Jeste li ikada čuli za instituciju koja se zove IFAB?

Da bismo dobili odgovore na ova pitanja, moramo se vratiti skroz do 19. stoljeća. Prva univerzalna pravila napisana su davne 1863. godine, a 1886. godine nogometni savezi Engleske, Škotske, Irske i Walesa osnovali su Međunarodni odbor nogometnih saveza – Internacional football association board (IFAB). IFAB je svjetsko tijelo čija je odgovornost čuvati i razvijati pravila nogometne igre. 1913. godine ovoj organizaciji pridružuje se i FIFA.

Promjena pravila se ne događa preko noći, već se ideje testiraju na različite načine, čak i nekoliko godina prije nego što ih IFAB izglasa na svojem godišnjem zasjedanju. Kako bi se pravilo promijenilo, IFAB mora biti uvjeren da će promjena koristiti nogometnoj igri.
Svaki od četiri nogometna savez koji su članovi organizacije imaju po jedan glas dok FIFA ima četiri glasa. Da bi se pravilo promijenilo, promjena mora dobiti 6 glasova, odnosno s time mora biti suglasna FIFA uz potporu još dva nacionalna saveza.