Oprema igrača

4. Oprema igrača

Pravilo broj 4 nam govori o sigurnosti igrača, kakvu opremu moraju koristiti i što nikako ne smiju nositi. Igrači ne mogu sudjelovati u igri ako ne ispoštuju ovo pravilo u potpunosti.

1. Sigurnost

Igrač ne smije koristiti bilo kakvu opasnu opremu ili nositi bilo kakav opasan predmet.

Zabranjeno je nošenje bilo kakvog nakita koji mora biti uklonjen i nije dopušteno prekrivanje nakita.

Prije početka utakmice obveza suca je provjeriti igrače, dok zamjenske igrače treba provjeriti prilikom ulaska u igru. Ako igrač nosi nedopuštenu opasnu opremu ili nakit sudac mora naložiti igraču da ukloni predmet ili da napusti igru u idućem prekidu ako ne može ili ne želi ukloniti predmet.

Igrač koji ne pristaje uklonit premet ili ga ponovo stavi mora biti opomenut.

2. Obvezna oprema

Oprema igrača sastoji se od:

  • majice s rukavima
  • kratkih hlačica
  • čarapa
  • kostobrana koji moraju biti izrađeni od prikladnih materijala i prekriveni čarapama
  • obuće

Vratari smiju nositi i donji dio trenirke.

Igrač koji slučajno izgubio dio opreme moraju nadomjestiti što je prije moguće, a najkasnije kada lopta idući puta izađe iz igre. Ako je igrač prije toga postigao pogodak, pogodak se priznaje.

3. Boje

Momčadi moraju nositi boje koje se razlikuju od drugih igrača te od članova sudačkog tima.
Svaki vratar mora nositi boje koje ga razlikuju od ostalih igrača te članova sudačkog tima. Ako niti jedan vratar nema drugi dres, sudac dopušta odigravanje utakmice.

Igrači iste momčadi moraju nositi istu boju, a podmajice moraju biti u boji glavne boje na rukavu, a podhlačice u boji glavne boje kratkih hlačica ili najnižeg dijela kratkih hlačica.

4. Ostala oprema

Dopušteno je korištenje neopasne zaštitne opreme za glavu, maske za lice, štitnici za koljena i ruke izrađeni od mekih materijala. Također dopuštena je vratarska kapa i sportske naočale.

Ako se koristi pokrivalo za glavu (osim vratarskih kapa) ono mora biti u crne boje ili u boji glavne boje majice (igrači iste momčadi moraju nositi iste boje), u skladu s profesionalnim izgledom igračeve opreme, ne smije biti pričvršćeno za majicu, neopasno za igrača koji ga nosi ili bilo kojeg drugog igrača i bez izbočenih elemenata.

Igračima (uključujući zamjenske, zamijenjene i isključene igrače) nije dopušteno nošenje niti upotreba bilo kakve komunikacijske opreme, osim Elektroničkog sustava mjerenja i praćenja. Također, niti službene osobe ne smiju imati komunikacijska sredstva, osim izravno povezanih sa zdravljem i sigurnošću igrača.

Elektronički sustav mjerenja i praćenja (EPTS) mora biti pričvršćena na opremu igrača i biti obilježena slijedećom oznakom – International match standard (IMS).

Ukoliko se takav sustav koristi na utakmicama on ne smije predstavljati opasnost i podaci koje sustav odašilje ne smiju biti korišteni u tehničkom prostoru tijekom utakmice.

5. Slogani, poruke slike i oglašavanje

Na opremi se ne smiju prikazivati bilo kakvi politički, vjerski ili osobni slogani, izjave ili slike. Igrači ne smiju otkrivati donji dio opreme koji prikazuje političke, jerske ili osobne slogane, izjave ili slike i bilo kakvo oglašavanje osim logotipa proizvođača. Bilo kakav prekršaj sankcionirati će nadležna organizacija natjecanja.

6. Prekršaji i sankcije

Za kršenje ovog pravila igra ne treba biti zaustavlja, a sudac nalaže igraču da napusti teren za igru kako bi popravio opremu. Igru napušta u prekidu igre, osim ako je već popravio ili zamijenio opremu.

Prije povratka u igru mora proći provjeru opreme kod bilo kojeg suca, te se smije vratiti tek kada dobije sučevo dopuštenje, koje može biti i za vrijeme trajanja igre.

Igrač koji je ušao na teren bez sučevog dopuštenja mora biti opomenut, a ako je igra zaustavljena zbog opominjanja, dosuđuje se neizravni slobodni udarac na mjestu gdje se lopta nalazila u trenutku zaustavljanja igre.